A lengyelek és magyarok hisznek az erős Európában,  abban, hogy Európa erejét az olyan szabadságszerető nemzetek adják, amilyen a lengyel és magyar – mondta Áder János köztársasági elnök a magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartott ünnepségen szombaton Budapesten.

 

Az államfő a Pesti Vigadóban rendezett eseményen elmondott beszédében kiemelte: a lengyelek és magyarok 1956-ban megmutatták, hogy miben áll a nemzeteinktől idegen ideológia, a sztálinista diktatúra egyik fő gyengesége. Abban, hogy nem értette meg az együttérzés, a szolidaritás erejét, azt, hogy ezek az értékek tesznek közösséggé egy nemzetet, és nem értette meg, hogy egy nemzet így válik erősebbé minden diktatúránál, minden megszállónál – vélekedett.

 

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta: a mai EU-ban kétségkívül értékválságnak lehetünk tanúi, azok az értékek vannak válságban, amelyre ez a civilizáció épült. Magyarország és Lengyelország azonban megőrzi ezeket az értékeket, és kötelességük, küldetésük, hogy visszavigyék ezeket Nyugat-Európába és minden támadás ellenére védelmezzék – fogalmazott.

 

 hirdetes_810x300  

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!