Csütörtökön Párizs mellett őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett Franciaországban. A férfi a feltételezések szerint kapcsolatban állhatott Abdelhamid Abaaoudal, akit a 2015 novemberében elkövetett párizsi merénylet fő kitervelőjének tartanak.

 

Rendőrségi források szerint francia állampolgárról van szó. A 34 éves férfi neve Reda Kriket. Kriketet korábban soha nem állították elő, de hónapok óta elfogató parancs van ellene érvényben, mert dzsihádista harcosokhoz csatlakozott Szíriában.

 

Dzsihádista utánpótlást szervezett

 

  hirdetes_300x300   

Belga forrásokból úgy tudni, Kriketet múlt év júniusában ítélték el Belgiumban. Az ok, önkénteseket toborzott dzsihádista szervezetek számára Szíriába.

 

A héten csütörtökön a Párizshoz közeli Argenteuil-ban tartott a rendőrség razziát, melynek során francia kommandósok házkutatást végeztek, és az egész környéket lezárták. Ezen kívül tűzszerészeket is hívtak a helyszínre.

 

Sikerült meghiúsítani a vérengzést

 

A francia miniszter Bernard Cazeneuve csütörtök éjszaka arról tájékoztatott, hogy a férfi, akit a razzia során elkaptak, terrortámadásokat tervezett az országban. A miniszter szerint a mostani akcióval sikerült meghiúsítani egy újabb terrortámadást, amely már előrehaladott szakaszban volt.

 

SME/Index

 

Nyitókép: illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!