Donald Trump,  amerikai republikánus elnökjelölt vasárnap egy tévéinterjúban elnézést kért az elmúlt napokban tett, vitát kiváltó kijelentéseiért, de külpolitikai állásfoglalásain nem változtatott.

 

Trump változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők.

 

Az a fontos, hogy bánnak az emberrel

 

 hirdetes_400x285  

„Nem a győzelem vagy a vereség a kérdés, hanem hogy hogyan bánnak az emberrel. Azt akarom, hogy velem rendesen, korrekten bánjanak” – fogalmazott Trump a republikánusokhoz közelállóként számon tartott csatorna délelőtti műsorában.

 

Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt a nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, s hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta. Most fordult elő először, hogy elismerte: nem kellett volna így cselekednie.

 

Kitart külpolitikai nézetei mellett

 

Trump ugyanakkor kitartott korábbi külpolitikai állásfoglalásai mellett. Megismételte, hogy szerinte a NATO egy idejétmúlt szervezet, s megismételte azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek. „Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik.

 

A nukleáris fegyverkezési verseny már tart” – szögezte le Trump.
Később azonban jelentősen finomított délelőtti álláspontján, és úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak „jobb üzletet” kellene kötnie Japánnal és Dél-Koreával és a többi szövetségesével is: ezeknek az országoknak többet kellene fizetniük az amerikai védőernyőért, és nagyobb szerepet kell vállalniuk saját nemzetvédelmükben, ebbe pedig szerinte „belefér” atomfegyverek kifejlesztése is.

 

Elégedetlen a NATO-val

 

Elégedetlenségét fejezte ki a NATO békefenntartó erőinek tevékenységével kapcsolatban, és szerinte a békefenntartók nem szentelnek elég figyelmet a terrorizmusnak. „A NATO elavult, nincs annyi hasznunk belőle, mint amennyibe kerül nekünk. Mi tartunk el egy sor országot. Amit korábban mondtam, az nagyon is helyénvaló. A NATO-t rendbe kell hozni” – fogalmazott.

 

Wisconsinban kedden lesznek az előválasztások, és a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint – ha kicsiny előnnyel is, de – Ted Cruz texasi szenátor vezet.

 

MTI
Nyitókép: Darren McCollester/Getty Images

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!