Ma szavaznak a hollandok az EU-ukrán társulási és szabadkereskedelmi egyezményről. Az egyezmény szabadkereskedelmi övezetet hoz létre, mélyíti a kapcsolatokat Ukrajna és az unió között, és átvetet számos uniós jogszabályt.

 

A tavaly aláírt megállapodást az EU 27 tagállama már jóváhagyta, Hollandiában azonban civil kezdeményezésre referendumot írtak ki a kérdésben.

 

A többség elutasítja

 

 hirdetes_810x300  

A lakosság többsége az előrejelzések szerint „nem” párti, maga Mark Rutte kormányfő is a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja Ukrajna uniós közeledését.

 

A referendum nem ügydöntő, de ha érvényes lesz (legalább 30% részvételi arány esetében), a kormánynak napirendre kell vennie a kérdést. Ami viszont több veszélyt is rejt magában, többről szól, mint Ukrajna későbbi EU-tagsága.

 

Jucker: válságot okozhat az elutasítás

 

Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedett, uniós válságot okozhat az elutasítás.

 

A legnagyobb kérdés azonban a vízummentesség, amelyet megígértek Kijevnek, de egyelőre nem adták meg, míg a másik két társult ország, Moldova megkapta, Grúzia esetében a döntés megszületett. A vízummentességet is minden EU-tagállamnak jóvá kell hagynia, vagyis Hollandiának is.

 

MTI/DennikN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!