Bejelentette lemondási szándékát Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. A hírről vasárnap egy televíziós műsorban számolt be. Az időpont is ismert, hivatalosan április 12-én, kedden nyújtja be lemondását a parlamentnek. Jacenyuk utódja Volodimir Hrojszman lehet.

 

A miniszterelnök indokolásul kijelentette, új többség formálódik a parlamentben, és az államfő mögött álló frakció, Petro Porosenko Blokkja Volodimir Hrojszman jelenlegi házelnököt látná a miniszterelnöki poszton.

 

A folytonosság biztosított

 

 hirdetes_300x300  

Leszögezte, hogy nem ragaszkodik a miniszterelnöki székhez. Szavai szerint Hrojszman és az új koalíciós megállapodásban foglaltak folytonosságot biztosítanak a kormányzásban, beleértve a megkezdett reformok véghezvitelét. Mint ismert, az új kabinetben a korábbi szlovák reform-miniszter, Ivan Mikloš is komoly szerepet kaphat. Jacenyuk  közölte, hogy az általa vezetett Népi Front frakciója marad a koalícióban, mert „ma ez az egyetlen eszköz, amely biztosítja az állam védelmét”.

 

Hangsúlyozta, hogy a kormányfői poszt teher és eszköz, nem pedig privilégium. „Nem engedhető meg, hogy a jelenlegi háborús helyzetben destabilizálódjon a végrehajtói hatalom, ami pedig elkerülhetetlenül megvalósul, ha a lemondásom után nem alakul meg mihamarabb az új kormány” – figyelmeztetett Jacenyuk.

 

Bizalmatlansági indítvány nyújtottak be ellene

 

Arszenyij Jacenyuk 2014. február 27-től töltötte be a miniszterelnöki tisztet. A 2014 őszén tartott parlamenti választások után megerősítette őt a parlament a kormányfői tisztségben. Idén februárban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene és az általa vezetett kormánnyal szemben, azonban a javaslat nem kapott többséget.
MTI/TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!