Több ezer ember gyűjt össze Varsóban, hogy tiltakozzon a terhességmegszakítás tervezett szigorítása, illetve annak teljes betiltása ellen. A törvény szigorítását  a lengyel kormányfő, Beata Szydło is támogatja.

 

A demonstrációt a Visszavenni a Választást nevű csoport szervezte. A tüntetők között különösen magas volt a fiatal lányok aránya.

 

A terhesség-megszakítás tervezett szigorítását a püspöki kar elnöksége, az abortusz teljes betiltását pedig különböző lengyel életvédő szervezetek szorgalmazzák. Szydło és Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (lengy. Prawo i Sprawiedliwość, PiS) lengyelországi konzervatív politikai párt elnöke is támogatja a magzat védelméről szóló törvény szigorítása, amely része a teljes abortusztilalom is lenne.

 

 hirdetes_810x300  

„Inkubátorokat akarnak csinálni belőlünk”

 

A tüntetők „Moje Cialo – moj wybór” (Az én testem – az én döntésem) feliratú transzparensekkel érkeztek. A tüntetésen lányok, nők, de nagymamák is részt vettek, akik különböző politikai pártok szimpatizánsai.
Joanna Augustynowska, a liberális-konzervatív Nowoczesna (Modern – szerk.) nevezetű lengyel párt képviselőnője elmondta: „A törvény, amely meg akar fosztani minket az önrendelkezési jogtól, inkubátorokat próbál csinálni belőlünk.

 

2386
„Elég volt” – skandálták a tüntetők, akik közül sokan dróthuzalból készült vállfát tartottak a kezükben, emlékeztetve arra, hogy korábban ilyeneket használtak a törvényen kívüli magzatelhajtásokhoz. (Kép: Index).

 

Az említett törvényjavaslat egy polgári kezdeményezés által került a lengyel parlamentbe. A lengyel törvények értelmében ugyanis lehetőség van ilyen javaslatok benyújtására, ha a kérvényezők legalább 100 ezer támogató aláírást gyűjtenek össze.

 

Börtönbüntetés járna a tehermegszakításért

 

A jelenlegi lengyel törvény szerint az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.

 

Az abortusz-ellenes szervezetek a nemi erőszak, és a magzat károsodása esetén is tiltanák a beavatkozást. A törvény megszegéséért járó maximális büntetést a jelenlegi két évről öt év szabadságvesztésre emelnék.

 

Becslések szerint évente 100-150 ezer lengyel nő esik át titokban végrehajtott művi terhességmegszakításon, amelyet odahaza vagy német, szlovák, osztrák klinikákon hajtanak végre. Az engedélyezett beavatkozások száma a 38 milliós országban évente 700 és 1800 között van.

 

TA3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!