Összesen 5835 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekültet tartanak nyilván eltűntként Németországban. Közülük 555 gyerek, akik még nem töltötték be a 14 évet sem. Nagy részük Afganisztánból, Szíriából, Eritreából, Marokkóból és Algériából érkezett az országba.

 

A hivatalok szerint az eltűnt kiskorúak veszélyben lehetnek, mivel különböző bűnszervezetek kezébe kerülhetnek, akik prostitúcióra, modern rabszolgaságra, kábítószer-csempészetre, és szervkereskedelemre használhatják fel őket.

 

Az ellenzéki Zöldek élésen bírálták emiatt a német kormányt. Luise Amstberg, a párt menekültügyi szóvivője azt nyilatkozta, „szomorú”, hogy a kormány nincs riadókészültségben, és semmit sem tud ezeknek a fiataloknak a hollétéről.

 

 hirdetes_810x300  

Csődöt mondott az európai regisztrációs rendszer

 

A német kormány elmondása szerint nehéz a problémát teljes terjedelmében átlátni, mivel az európai nyilvántartási rendszer teljes csődöt mondott a bevándorló gyermekek regisztrálását illetően. Így azt megállapítani, hogy valójában mennyi ilyen gyermek lehet Németországban, lehetetlen.

 

„Tudjuk, hogy több ezer gyerek egyszerűen eltűnt, és a legijesztőbb az, hogy fogalmunk sincs arról, hol lehetnek most, és mi történik velük” – mondta Lily Caprani, az UNICEF nagy-britanniai igazgatóhelyettese.

 

Legkevesebb 10 000 gyerek tűnhetett el az Európai Unió területén

 

Az Europol becslései szerint az Európai Unió egészét tekintve legkevesebb 10 ezer migráns gyermek vagy fiatalkorú tűnt el a tavalyi évben. Csak Olaszországban 5000, Svédországban pedig további 1000 fiatalnak veszett nyoma.

 

Az eltűnések kapcsán tudnivaló, hogy a gyerekek többsége gyakran hamar előkerül, ugyanakkor vannak esetek, amikor a menekült gyerekeket bűnözők rabolják el. Erről azonban a hatóságoknak nincsenek pontos ismereteik.

 

MTI /SME

Nyitókép: 888.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!