A német hárompárti (CDU-CSU-SPD) koalíció vezetői ma megegyeztek a menekültek integrációjáról szóló törvénycsomag kidolgozásában. A tervezet több ponton is szabályozza a Németországba érkezők, elsősorban munkaerőpiaci beillesztését. A jogszabály a „támogat és követel” elvén alapul, a jogok mellett a kötelességeket is rögzíti, legfőbb célja a munkaerőpiaci integráció előmozdítása.

 

A törvénytervezet széleskörű intézkedéseket tartalmaz a befogadott migránsok hatékony integrálásával kapcsolatban. Németországba a múlt év folyamán több mint 1,1 millió migráns és bevándorló érkezett.

 

Munkalehetőség, nyelvi kurzusok, továbbképzések
Az integrációs törvényben a német nyelvi kurzusokra és a képzési, továbbképzési programokra helyezik a hangsúlyt, a német kormány munkalehetőséget kíván teremteni körülbelül 100 ezer embernek. Ez a lehetőség azonban csak a menekülteknek, vagy más menedékjogi státus megszerzők számára lesz érvényes.

 

 hirdetes_300x300  

A migránsok a jogszabály által könnyebben álláshoz juthatnak majd, a német kormány azonban kötelezi őket bizonyos integrációs kurzusok részvételére is.

 

Nem akarnak gettókat a németek

 

A migránsok lakóhelyének hatósági kijelölése a gettók, nemzetiségi zárványok kialakulásának megelőzését fogja szolgálni. Ezzzel kapcsolatban Sigmar Gabriel kiemelte: „nem akarjuk, hogy az Egyesült Államokból ismert zárt közösségek alakuljanak ki nálunk”.

 

Konzervatívny Vyber/Hirado.hu

Nyitókép: Guardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!