Párizs Montmarte negyedének macskaköves utcáin az utcai művészek és festők között katonák járőröznek állig felfegyverkezve, golyóálló mellényben. Az emberek védelmén kívül elvileg azért vannak ott, hogy jelenlétükkel megnyugtassák a lakosságot és növeljék biztonságérzetüket.

 

A francia  3. tengerészgyalogos ezred katonái a magas fokú terrorfenyegetettség miatt körletükön kívül kávézók, turistacsoportok és csókolózó párok között kígyóznak, és közben bombagyanús hátizsákok és terroristák után kutatnak.

 

5000tg
Forrás: TheGuardian

 

A tavaly novemberi terrortámadás a legtöbb nagyobb francia város és persze a főváros arculatát is megváltoztatta. Francois Hollande államfő ugyanis a lakosság védelmében komoly katonai erőket mozgósított, aminek köszönhetően a főbb városokban összesen 10 ezer,  a fővárosban pedig további 6500 katona járőrözik a hét minden napján.

 hirdetes_300x300  

 

5051tg
Forrás: TheGuardian

 

A mozgósítással a franciák 79 százaléka egyetért, bár az emberjogi civil szervezetek többsége tiltakozik a fokozott ellenőrzések miatt.

 

Pedig a terepszínű egyenruhában járőröző hadsereg a párizsi élet minden területén megmutatja magát. A Charlie Hebdo elleni merényletek után zsinagógák és galériák közelében jártak-keltek a katonaság fegyveresei, november óta azonban a metrókon, az iskoláknál, a piacokon vagy nyugdíjas otthonok közelében is őrködnek.

 

A francia lakosok szerint a gyerekeknek a legnehezebb alkalmazkodni az új helyzethez. Egy portás, aki a katonaság által leginkább felügyelt városközpontban lakik, a TheGuardian-nek úgy nyilatkozott, hogy ötéves lánya állandóan el akar bújni a katonák elől. Mikor megkérdezte tőle, hogy miért teszi ezt, a kislány azt válaszolta, „Ők a gyilkosok.”. Hiába próbálta megértetni vele, hogy a katonák nem terroristák, a kislány annyit felelt: „De fegyverük van”.

 

imagectvnews
Forrás: ctvnews.com

 

A francia hadsereg egébként az egyik legnagyobb a világon, még ha a gazdasági válság óta jelentősen le is fegyverkezett. Malitól Száhel-Irakig aktívan tevékenykedik, mégis az ország határain belül végzett hadműveletei a legjelentősebbek és legnagyobbak. A probléma éppenséggel a katonák ellátásával van, akiknek nagy száma miatt a fűtött szálláshelyekből hiány van és a gyakorlatok végrehajtására nincs megfelelő terület a városokban.

 

Újabb Maginot-vonal

 

Egy francia tábornok a terrorizmus elleni hadműveleteket egyenesen a második világháború Maginot-vonalához hasonlította, amely a náci Németország hadseregét volt hivatott visszatartani (egyébként olyan sikerrel, hogy Németország végül Belgiumon keresztül volt kénytelen támadni).

 

Sokan azonban kételkednek a katonai jelenlét hatékonyságában. Arra hivatkoznak, hogy a novemberi támadások két legtöbb áldozatot követelő helyszíne sem volt a különösen védett helyszínek listáján, amelyeket a katonaság tagjai fokozottabban őriznek. Az egyébként mérsékelt jellemű Francois Hollande francia elnök azonban kitart az eddigi  határozottabb fellépés mellett, leginkább azért, mert közelednek a választások.

 

A hadműveletek – amelyek a Sentinelle nevet kapták -, szóvivője így nyilatkozott az ügyben: „Ez a hadművelet, mint az összes terrorizmus-ellenes intézkedés, katonai intézkedés. Háborúban állunk, amelyben terroristák ellen harcolunk.”

 

5184tg
Forrás: TheGuardian

 

TheGuardian

Nyitókép: TheGuardian

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!