Pályázatot írt ki a The Spectator című konzervatív brit folyóirat olyan versekre, amelyek a lehető legdurvábban sértegetik Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

 

A hetilap vezető publicistája, Douglas Murray, a liberális demokrácia eszméinek globális terjesztése céljával alakult londoni szellemi műhely, a Henry Jackson Society igazgatóhelyettese közölte: a The Spectator az akciót tiltakozásnak szánja amiatt, hogy a német kormány Erdogan nyomásának engedve lehetővé tette büntetőeljárás megindítását a ZDF Neo köztelevízió műsorvezetője, Jan Böhmermann ellen.

 

Böhmermann a tévéállomás egyik szatirikus műsorában a minap felolvasta egyik versét, amely a török elnököt válogatott durvaságokkal illeti.

 

 hirdetes_810x300  

A The Spectator kommentátora a verspályázatot meghirdető vezércikkében közölte: jóllehet Angela Merkel német kancellár úgy tesz, mintha liberális cselekedet lenne egy német humorista németországi perbe fogása egy külföldi despota megsértése miatt, valójában azonban „semmi sem lehetne illiberálisabb, sőt antiliberálisabb” annak puszta lehetőségénél, hogy valakit bíróság elé citáljanak, mert durvaságokkal illeti Erdogant.

 

Douglas Murray szerint ebben a helyzetben szinte mindegy is, hogy a bíróság Böhmermannt bűnösnek vagy ártatlannak mondja ki; a tény, hogy egy ilyen per lehetősége egyáltalán felmerülhetett, mutatja, hogy Németország a török elnök alávetett tartományává kezd válni.

 

Murray közölte, hogy nem talált szponzorokat a pályázók díjazására, így eredetileg pénzdíj nélkül hirdette meg a versversenyt, ám a magazin egyik olvasója felajánlott ezer fontot (1300 eurót) a legjobbnak ítélt limerick szerzőjének.

 

MTI

 

Nyitókép: spectator.co.uk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!