Észa-Korea újra közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat készül tesztelni, jelentette be a Yonhap dél-koreai hírügynökség kedden.

 

Ez lesz az északiak második próbálkozása, miután legutóbb csúfos kudarcot vallottak egy Musudan típusú rakéta indításakor, ami sikeres működés esetén 3000 kilométeres hatótávolságával elérheti Japánt is.

 

Észak-Korea újra felhívja magára a figyelmet a Távol-Keleten. Ez már a sokadik olyan, nagy nemzetközi felháborodást keltő kísérlete, amellyel csak további szankciókra számíthat. A költséges fegyverkezési program miatt a lakosságra óriása nyomás nehezedik az állam részéről, az elmúlt hónapokban emiatt megnőtt a Dél-Koreába menekülők száma is.

 

 hirdetes_300x300  

Észak-Korea rutinszerűen, szinte minden héten atomháborúval fenyegeti meg az Egyesült Államokat, Dél-Koreát vagy épp Japánt. Egyelőre nincsenek meg az ehhez szükséges eszközei, de a kísérletek gyakorisága azt jelzi, a közeljövőben képes lehet ballisztikus rakéták célba juttatására. Kérdés, hogy engedik-e a nagyhatalmak, hogy eljusson odáig eljusson, hiszen még Kína sem támogatja törekvéseiben, aki egyébként az északiak egyetlen szövetségese és jelentős gazdasági partnere.

 

Az USA, Japán és Dél-Korea ugyanakkor új rakétavédelmi rendszert telepít a térségbe, amit nem csak Észak-Korea ellenez, hanem a térségben globális hatalmi szerepre áhítozó Kína is.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!