Ma végre fellőtték az újonnan épített orosz Vosztocsnij űrrepülőtérről a első rakétát. Az eredeti tervekkel ellentétben azonban 24 órás késéssel. Putyin orosz elnök emiatt kiborult.

 

 

Tegnap másfél perccel a tervezett fellövés előtt állították le a startot, miután az automatikus biztonsági rendszer hibát jelzett. Az új kilövőállomás megépítését körül nagy volt a felhajtás, épp ezért Vlagyimir Putyin orosz elnök a sajtónak külön hangsúlyozta, hogy a rakétát és nem az űrrepülőteret érintő meghibásodásról van szó.

 

 hirdetes_810x300  

A létesítményt az orosz vezetés azért építette, hogy az orosz űrprogram ne függjön a kazahsztáni kilövőállomástól. Ettől függetlenül az Amur vidékén, az orosz-kínai határ közelében megépített állomás üzemszerűen csak várhatóan 2017-ben kezd működni .

 

_87963332_russiavostochnybbc
Forrás: BBC.com

 

Putyin saját ötlete volt, hogy Oroszország saját űrkikötőt építsen, és elkerüljék az esetleges politikai kockázatokat. Ettől azonban még az óriási komplexum körül nagy volt az érdeklődés a sorozatos korrupciós botrányok és az építést érintő komoly késések miatt. Négy embert az orosz hatóságok már le is tartóztattak. „Ha bűnösségük bebizonyosodik, akkor otthoni meleg ágyukat felváltja a börtöncella hideg deszkája” – mondta az orosz elnök.

 

BBC.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!