Újabb áldozata van Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor USA-ellenes hisztériájának. Az észak-koreai legfelsőbb bíróság kémkedés vádjával 10 év kényszermunkára ítélt egy koreai-amerikai férfit.

 

A 62 éves Kim Don Chul-t az észak-koreai rendőrség októberben tartóztatta le és állította bíróság elé „megbocsáthatatlan kémkedés” és hadititkok ellopásának vádjával.

 

„A vádlott minden tettét bevallotta (…), hogy információkat ajánlott fel a pártról, az államról és bizonyos katonai ügyekről a dél-koreai bábkormánynak, ami egyenértékű a felforgató tevékenységgel és a kémkedéssel.” – jelentette be az észak-koreai köztévé.

 

 hirdetes_810x300  
A man, who identified himself as Kim Dong Chul, previously said he was a naturalised American citizen and was arrested in North Korea in October, attends a news conference in Pyongyang, North Korea, in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang March 25, 2016. REUTERS/KCNA
Ítélethirdetéskor. Forrás: Reuters.com

 

Az ügyész 15 évnyi büntetés kirovását követelte, de a védőügyvéd enyhítésért folyamodott a vádlott idős kora miatt.

 

Észak-Koreát sok bírálat éri az emberi jogok súlyos megsértése miatt. Évekig arra használta a letartóztatott amerikai állampolgárokat, hogy magas szintű tárgyalásokat kényszerítsen ki az Egyesült Államoktól, akivel nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata.

 

Korábban Otto Warmbier amerikai diákot ítélte 15 évnyi kényszermunkára az északi legfelsőbb bíróság, mert megpróbált ellopni egy propaganda plakátot. Ezt megelőzően pedig egy koreai-kanadai lelkészt ítéltek életfogytiglani börtönre „államellenes felforgató tevékenység” miatt.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!