Kanada Alberta nevű tartományának egész északi részét evakuálják a hatóságok az erőteljes széllökésektől egyelőre megfékezhetetlenül terjedő futótűz miatt. A lángok rengeteg házat emésztettek már fel, hamuval borítva be a környéket. A legveszélyeztetettebb város Fort McMurray.

 

Több mint 80 ezer embert telepítenek át az evakuálási központokba, az akciót azonban nagyban hátráltatja, hogy a lángok elérték a városból kivezető fő útvonalat is. Az egyik korábban felállított evakuálási központ is a tűz martalékává vált – személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

 

_89590480_canada_wildfire_map624_bbc
Forrás: BBC.com

 

A tűz megfékezésében 100 tűzoltó vesz részt, helikopterek és repülőgépek is segítik az oltást. Az egyik speciális helikopter például képes egyszerre 2000 liter vizet szállítani az oltás területére. Buldózerekkel tűzgátakat vájnak, a kórházak betegeit is elszállították.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: BBC.com
Forrás: BBC.com

 

Egy szemtanú elmondása szerint az egyik benzinkutat nem sokkal azután érte el és robbantotta fel a tűz, hogy elhaladt mellette gépkocsijával.

 

A szokatlanul nagy hőség és a száraz időjárás miatt már régóta nagyon magas a futótűzriadó az érintett területeken. A város önkormányzata betiltotta a nyílt láng használatát, miután legalább 30 erdőtűz fordult elő a tartományban.

 

_89585636_89585453_bbc
Forrás: BBC.com

 

_89585450_89585449_bbc
Forrás: BBC.com

 

The Guardian

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!