Lubomír Zaorálek, cseh külügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak (EB) nem kellene olyan dolgokat erőltetnie, ami megosztja Európa nemzeteit. Zaoráleket meglepte az EB döntése, a legutóbbi EU-s belügyminiszteri találkozón ugyanis abban maradtak, hogy a menekültválság megoldását célzó lépéseket közös megegyezés alapján dolgozzák ki. A lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski szintén nem tudja komolyan venni a javaslatot.

 

A szlovák és a magyar álláspont

 

A szlovák külügyi államtitkár, Lukáš Parízek szerint a menekültek befogadása kizárólag önkéntes alapon történhet.
Hasonló véleményen volt a magyar diplomácia vezetője, Szijjártó Péter is, aki egy „sehova nem vezető” zsarolásnak nevezte a tervezetet.

 

 hirdetes_810x300  

Mint ahogyan azt korábban is írtuk, az Európai Bizottság ma jelentette be, hogy az európai menekültrendszer átalakítására készül. A tervezet csökkentené a nyomást az egyes tagállamokon, azonban a migránskvótát elutasító országoknak 250 ezer eurós büntetést kellene fizetniük minden elutasított menekültért.

 

ceskenoviny.cz/aktuality.sk/hirado.hu
Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) beszél a V4-ek és a Keleti Partnerség országainak külügyminiszteri találkozóján Prágában 2016. május 4-én. Balról Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, jobbról Lukás Parízek szlovák külügyminisztériumi államtitkár. MTI Fotó: KKM

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!