Az Európai Bizottság szerdán nyújtotta be azt a javaslatát, amely szerint az a tagállam, amelyik a kötelező betelepítési kvóta értelmében nem hajlandó befogadni a migránsokat, komoly büntetésre számíthat.

 

Ahogy arról korábban hírt adtunk, migránsonként negyedmillió eurót kellene fizetnie a kvótát elutasító EU-s tagországnak. A javaslat ugyanakkor tartalmaz egy sor olyan módosítást és kiegészítést, amelynek célja az Angela Merkel által képviselt migrációs politika megerősítése.

 

Határellenőrzések

 

 hirdetes_810x300  

A tervezet engedélyezné a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartásának további hat hónappal történő meghosszabbítását, ami lényegében a schengeni rendszer felfüggesztését, és annak elismerését jelenti, hogy az „illegális bevándorlók fenyegetést jelentenek a közrendre és a biztonságra”.

 

Több millió eurót érő kordon tart Németország felé. Archívfelvétel. Forrás: breitbart.com
Több millió eurót érő kordon tart Németország felé. Archívfelvétel. Forrás: breitbart.com

 

Ha a javaslatot el is fogadják, azt még az egyes tagországoknak is ratifikálniuk kell.

 

„Méltányossági mechanizmus”

 

Az új betelepítési kötelezettség és annak leutasítása esetén a büntetés nem terhelné Nagy-Britanniát s Írországot, akik „maguk határozhatják meg, mennyire akarnak részt vállalni” a migrációs válság „kezelésében”.

 

Az EU jelenlegi törvényei (a Dublini szerződés értelmében) azt írják elő, hogy az az ország felel a migránsokért, ahol azok átlépték a schengeni határokat, vagyis esetünkben Görögország. A módosítás után egy ún. „méltányossági mechanizmus” a migránsokkal megbirkózni nem tudó ország tehermentesítésére foganatosítja a kötelező betelepítési kvóták elvét, vagyis adott arányban szétosztja a migránsokat a tagállamok között.

 

Amennyiben ezt a szétosztást el akarja kerülni valamelyik tagállam, annak lehetősége van drága pénzen kiváltania magát.

 

RIGONCE, SLOVENIA - OCTOBER 26: Migrants are escorted by police through fields towards a holding camp in the village of Dobova on October 26, 2015 in Rigonce, Slovenia. Thousands of migrants marched across the border between Croatia into Slovenia as authorities intensify their efforts to attempt to cope with Europe's largest migration of people since World War II. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Szlovénia keleti határai tavaly októberben. Vajon ki a felelős azért, ha egy tagállam rosszul kezelte az illegális bevádnorlást? Vagy ha saját céljaira használta fel..? Forrás: Politico.eu

 

Figyelemelterelés?

 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ma bejelentette azt is, hogy a brüsszeli testület benyújtotta a török vízumkényszer eltörléséről szóló javaslatot is. Hivatalosan az EU azt kéri cserébe Törökországtól, hogy folytassa a migránscsere-programot az Égei-tengeren keresztül érkezett menekültekkel kapcsolatban.

 

Egyelőre csak azok a török állampolgárok utazhatnak be vízum nélkül Európába, akiknek biometrikus útlevelük van.

 

A több mint harminc éve EU-tagságot követelő Törökország számára a vízumkényszer eltörlése az első komoly lépés az EU-s csatlakozás felé.

 

Törökország egyszerű válaszút elé állította Eurpópát a márciusi EU-Törökország csúcson: három feltétel ellenében megállítja a szír migránsokat, különben nem vállal felelősséget a következményekért.

 

Törökország nem kell - olvasható egy szír menekült fiú transzparensén. De ha nekik nem , akkor nekünk miért kell? Forrás: BBC.com
Törökország nem kell – olvasható egy szír menekült fiú transzparensén. De ha nekik nem , akkor nekünk miért kell? Forrás: BBC.com

 

Török feltételek

 

Az egyik feltétel 6 milliárd euró volt, amit a török kormány hivatalosan a területén lévő 2,5 millió szír menekült ellátására használ fel.

 

A második feltétel a vízumkényszer eltörlése volt.

 

A harmadik feltétele Törökországnak az volt, hogy gyorsítsák fel a vele szembeni csatlakozási tárgyalásokat.

 

A háromból kettőt a mai javaslattétellel Európa teljesített. Kérdés marad azonban, hogy Törökország teljesíti-e az egyezség rá eső részét, és ha meg is teszi, valóban kezeli-e a migráns-problémát.

 

Mivel a két javaslat ugyanaznak került beterjesztésre, van realitása annak a konspirációs elképzelésnek is, hogy a kvótákkal kapcsolatos büntetésekkel akarják elterelni a figyelmet 75 millió török állampolgár vízummentességének megítéléséről.

 

„Hajmeresztő perverzió”

 

Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán „hajmeresztőnek” nevezte az Európai Bizottság kvótarendszerre vonatkozó javaslatát, amely büntetné azokat az uniós tagállamok, amelyek nem akarnak befogadni más tagországokból áttelepített menekülteket. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy ezzel „zsarolnák” a tagállamokat.

 

Richard Sulík, a legnagyobb ellenzéki párt, az SaS elnöke, és europarlamenti képviselő a facebookon úgy reagált a EB javaslatának hírére, hogy a tagállamok ilyetén büntetése „perverzió”.

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: mirror.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!