Recep Tayyip Erdogan török elnök elmozdítja helyéről Törökország miniszterelnökét, az EU egyik már bejáratott, és viszonylag megbízható tárgyalópartnerét, Ahmet Davutoglut – írja Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

Davutoglu csütörtökön jelentette be, hogy nem jelölteti magát a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöki tisztségére a párt május 22-ére kitűzött rendkívüli kongresszusán. A párt alapszabályzatának értelmében Davutoglu nem töltheti be a miniszterelnöki pozíciót, ha nem ő a párt elnöke.

 

A hivatalos álláspont szerint – amit Davutoglu és Erdogan is próbál bizonygatni – a miniszterelnök saját maga hozta meg ezt a döntést, de széles körben tényként kezelik, hogy a teljhatalommal kacérkodó Erdogan kényszerítette ki a lépést pozíciója megszilárdítása érdekében.

 

 hirdetes_810x300  
Turkey's President Tayyip Erdogan (L) chats with Prime Minister Ahmet Davutoglu during a Republic Day ceremony at Anitkabir, the mausoleum of modern Turkey's founder Ataturk, in Ankara, Turkey, October 29, 2015. Turkey marks the 92nd anniversary of the Turkish Republic. REUTERS/Umit Bektas  - RTX1TSXH
Erdogan (jobbra ) és Davutoglu (balra) a Köztársaság Napja ünnepségén Anitkabirban, 2015 októberében. Forrás: Reuters.com

A bejelentésre ráadásul azután került sor, hogy a török miniszterelnök hosszasan tárgyalt az elnökkel. Davutoglu a sajtónak elmondta, hogy kapcsolata Erdogannal „testvéri”, de több ponton ellentétes véleményen vannak a kormány politikáját illetően. „Az elveim nem alku tárgya”, nyilatkozta.

 

A brüsszel honatyák sokkban vannak

 

A bejelentést az EU tisztviselői még mindig próbálják feldolgozni. Bár tisztában voltak a Törökországban zajló hatalmi harcok hátterével, ez a személyi változás szerintük veszélyes lehet Brüsszel és Ankara kapcsolatára, amely eddig sem volt éppen baráti a migránsválság kezelése kapcsán támasztott kölcsönös követelések miatt.

 

Az EU-s honatyák szerint a Törökországgal kötött paktum az egyetlen reális megoldás a menekültválság kezelésére, és annak ellenére, hogy voltak „komplikációk”, Davutoglu megbízható tárgyalópartner volt.

 

Davutoglu távozása komoly csapás Angela Merkel német kancellár számára is, akinek különösen sok erőfeszítésébe került, hogy nőként tárgyalóasztalhoz tudja ültetni a törököket.

 

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu and German Chancellor Angela Merkel gesture as they look from a balcony during their meeting in Ankara on February 8, 2016.  Merkel is to hold talks with Turkey's President Recep Tayyip Erdogan and Prime Minister Ahmet Davutoglu to press Turkey to strengthen border controls to stem the flow of migrants and refugees heading for Europe. / AFP / ADEM ALTANADEM ALTAN/AFP/Getty Images
Davutoglu és Angela Merkel Ankarában február 8-án. Negatív kilátások. Forrás: blog.ft.com

 

A Pelikán-ügyirat

 

Az AI-monitor közel-keleti hírportál cikke szerint egy május elsején megjelent politikai blogbejegyzés okozta a törést Erdogan és Davutoglu között, amely Pelikán-ügyirat címmel jelent meg (egy 1993-as amerikai thrillerre utalva).

 

A blogbejegyzés szerzője ismeretlen, de többen is úgy vélik, hogy maga Erdogan áll a írás mögött, ami hosszasan szidalmazza Davutoglut, amiért elárulta a török elnököt, összeesküdött Törökország ellen és felvállalta a Nyugat trójai falovának szerepét.

 

Az írás felrótta a miniszterelnöknek azt is, hogy New Yorkban amerikai bankárokkal találkozott, hogy találkozni akart Barack Obama amerikai elnökkel és hogy interjút adott a the Economistnak is. Mindezt azért, hogy hatalmát megnövelje. Szintén negatívumként róják fel neki, hogy több kritikusabb gondolkodású akadémikus és újságíró bebörtönzését meg akarta akadályozni.

 

Recep Tayyip Erdogan. Forrás: Japantimes.com
Recep Tayyip Erdogan olyan jelöltet akar Davutoglu helyére, aki támogatja őt az elnöki jogkörök kiszélesítésében és hatalma megszilárdításában. Forrás: Japantimes.com

 

Politico.eu, Hirado.hu, Körkép.sk

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!