Orbán Viktor szerint felháborító a brüsszeli javaslat, ami szerint az uniós tagállamoknak fejenként 250 ezer eurót kellene fizetniük, hogy megtagadhassák a migránsok befogadását. A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában viszonyításul elmondta, hogy egy magyar állampolgár hét év alatt nagyjából négyezer eurót kap a brüsszeli forrásokból. A 250 ezer euró, amit a bizottság kérne, azt egy átlag magyar 39 évnyi munkával tudja csak megkeresni.

 

A büntetéses javaslat lórúgás

 

Orbán Viktor az Európai Bizottság „büntetéses” javaslatát „lórúgásnak” nevezte, ami egy „gyomorszájra mért ütéssel ér fel”, a felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni.”– mondta a miniszterelnök, aki szerint ennél erősebb propaganda az Európai Unió gondolata ellen még nem történt.”

 

 hirdetes_810x300  

A miniszterelnök kijelentette, hogy a brüsszeli vezetők egy elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem ismerik a valóságot, illetve fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek. A bevándorlók kötelező elosztásával kapcsolatban Orbán jelezte, hogy a „betelepítéspárti baloldal” mindig tagadta, hogy lenne „kényszerbetelepítési” terv, most viszont az EB maga hozta azt nyilvánosságra.

 

Fel kell sorakozni a kényszerbetelepítés ellen

 

Nem babra megy a játék: arról van szó, hogy el akarják venni a magyaroktól azt a jogot, hogy mi mondhassuk meg, kikkel kívánunk és kikkel nem kívánunk együtt élni, és valahova, egy idegen országba, valahova, egy Brüsszel nevű városba akarják telepíteni ezt a jogot.” – mondta Orbán Viktor, aki kérte, hogy mindenki sorakozzon fel a kényszerbetelepítés ellen.

 

A kormányfő a brüsszeli javaslatot egy kész tévedésnek minősítette, ugyanis a bizottság menekültügyi kérdéssel foglalkozik, pedig a fő problémák nem a migránsok szétosztása, hanem a határok megvédése. Orbán kijelentette, hogy meg kell erősíteni a határvédelmet, ellenőrzés nélkül senkit sem szabad beengedni, a menekülttáborokat pedig az Európai Unión kívül kell létrehozni.

 

Magyarország és Közép-Európa urai a helyzetnek

 

Orbán Viktor úgy véli, hogy a magyarok mutatták a legnagyobb szolidaritást a menekültügyben, hiszen mi nem számláztuk ki Brüsszelnek a regisztrációs költségeket a 175 ezer migráns után. A miniszterelnök elmondta, hogy Közép-Európa és Magyarország urai a helyzetnek:

 

ellenőrzés alatt tartjuk az eseményeket (…), itt nem járulunk hozzá, hogy a kulturális örökségünk egyik pillanatról a másikra eltűnjön, itt nem fognak létrejönni párhuzamos társadalmak.”

A kötelező betelepítési kvótáról tervezett népszavazás kérdését Orbán Viktor világosnak, egyszerűnek és érthetőnek nevezte. Javier Solana volt NATO-főtitkár azon kijelentésére, miszerint ma Magyarországot nem vennék fel az Európai Unióba, a miniszterelnök elmondta, hogy mindenki ismeri a volt főtitkárt: ez egy öreg kommunista.”

 

888.hu

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!