Továbbra is támogatja Matolcsy György jegybankelnökségét Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A magyar kormányfő ezt hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában közölte, miután az MSZP és az LMP is arról fagadta őt, hogy helyén maradhat-e a nemzeti bank vezetője.

 

Orbán úgy reagált: Matolcsy György „megmentette a devizahiteleseket”, olyan hitelprogramot hirdetett, amely nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt pedig leszorította. Ezért „Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom” – jelentette ki.

 

Orbán Viktor válaszaiban jelezte azt is, helyesli, hogy a jegybank egyetemet, főiskolai kart épít, segít visszaszerezni a nemzeti kincseket, vagyont halmoz fel, ösztöndíjat biztosít.

 

 hirdetes_300x300  

A Financial Times is írt az MNB költekezéséről

 

A magyar jegybank nemrégiben napvilágra került átláthatatlan költekezései személyi összefonódásokról szólnak, közpénzekkel való visszaélés gyanúját vetik fel, valamint azt, hogy a bank forrásait az állami bevételek szépítésére használták – írta a Financial Times című londoni gazdasági napilap európai, internetes kiadása hétfőn.

 

A napilap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak költekezése kapcsán kirobbant, a kormány számára is „kellemetlen kérdéseket felvető” és bírálatokat kiváltó jegybanki kiadásoknak a magyar sajtóban megjelent részleteit tekintette át.

 

A szerző, Andrew Byrne megemlítette: az Európai Központi Bank (EKB) márciusban figyelmeztette Magyarországot, hogy az MNB programjai nem kapcsolódnak monetáris szerepéhez, és esetleg ellentétben állnak a monetáris finanszírozás elleni szabályokkal.

 

MTI

Nyitókép: index.hu/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!