Múlt ősszel Angela Merkel osztrák kollégájával, Werner Faymannal állt össze, hogy az Európában menedéket kereső  szíriai menekültek „bajnokai” lehessenek. Mindkét politikus azóta befékezett, és Faymann most saját pártja nyomására lemondott, hogy a szociáldemokraták megnyissák az utat a bevándorló-ellenes Szabadság Párt előtt, egy esetleges koalíció reményében – írta a Bloomberg mérvadó gazdasági hírportál kedden.

 

Ausztria nem állt készen a bevándorlók tömegére. Míg Németország határait 1,1 millió migráns lépte át és kb. 442 000 menekültkérelmet tart nyilván, addig Ausztriába 88 151 menekült érkezett – de az ország méretéből adódóan ez egy főre vetítve a legtöbb az EU-tagállamok között.

 

Németországban a statisztikai hivatal adatai szerint a munkanélküliségi ráta 4,2-ről 4,8 százalékra emelkedett. Ezzel szemben Ausztriában 11 százalékra nőtt az állástalanok aránya, és áprilisig (az idénymunkák megkezdésekor) csupán 9,1 százalékra mérséklődött.

 

 hirdetes_300x300  

A Bloomberg felhívja a figyelmet arra is, hogy az osztrák szociáldemokraták egykori ellenfele, a Szabadság Párt már 2013-tól jelentősen teret nyert, a migránsválság csak amolyan ugródeszka volt számára.

 

Az osztrák kancellár példája

 

Bár Faymann bukását elsősorban az elnökválasztás alkalmával elszenvedett kudarccal igazolják, a valóság az, hogy a szociáldemokraták nem voltak képesek megbocsátani Faymannak, hogy a menekültáradat üdvözlőjéből és Angela Merkel szövetségeséből rövid időn belül bevándorló-ellenes politikus vált.

 

Pedig a migrációs nyomás Ausztrián jelentősen csökkent a déli határok lezárását követően. Faymann márciusban már úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „Merkel politikája tisztességtelen és árt Ausztriának”, majd hozzátette, hogy nem kíván Németország ütközőzónája lenni.

 

Pedig Faymann intézkedéseinek köszönhetően május 8-án mindössze 121 menekült lépett be Ausztria területére, míg februárban napi 2000 volt az átlag.

 

Angela Merkel sok tekintetben más helyzetben van, de…

 

Hogy Faymann példája lesz-e hatással Angela Merkel politikai pályájára, egyelőre kérdéses. Merkel ugyanis nem egy bal-, hanem egy jobbközép párt élén vezeti Németországot, itt több konszenzusra van lehetősége, és nagyobb szavazóbázissal rendelkezik. Ráadásul hiába zuhant meredeken Angela Merkel és pártja népszerűsége, még mindig a CSU a legnagyobb párt Németországban. A német szélsőjobb, a Alternatíva Németországért (15 százalék) pedig messze nem olyan erős, mint az osztrák Szabadságpárt (25 szézalék).

 

És Merkel sokkal elegánsabban oldotta meg a menekültkérdés kezelését is. Ahelyett, hogy kerítéseket emelt volna, a törökökkel foglalkozott, és most az egész migrációs politikát tőlük tette függővé.

 

Mindettől függetlenül Merkel könnyen az osztrák kancellár sorsára juthat: céljai ma már nem annyira egyértelműek szavazói számára, mint egy éve voltak. Jelenlegi manőverezése megmutatja valódi politikai kvalitását, de a választók szemében mint vezéregyéniség többé nem meggyőző.

 

Blomberg.com

Nyitókép: badische-zeitung.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!