Az Észak-atlanti Szövetség (NATO) csütörtökön aktiválja az Európát védő rakétavédelmi pajzsot, annak ellenére, hogy Oroszország provokációnak minősítette az élesítést, ami veszélyezteti Közép-Európa békéjét.

 

A rakétavédelmi rendszer irányító-központja a romániai Deveselu község közelében lévő légibázison található. A többmilliárd dolláros projektnél az USA eredménytelenül csillapította azokat az orosz aggodalmakat, miszerint a rendszer alkalmas egy Moszkva elleni támadásra.

 

„Itt a lehetőség, hogy megvédje a NATO-t Európában”, mondta Robert Bell az amerikai védelmi-miniszter NATO-megbízottja. „Az irániak növelik (célbajuttató) képességeiket, és nekünk erre fel kell készülnünk. A rendszer nem Oroszország ellen irányul” – mondta bell, hozzátéve, hogy a pajzs hamarosan NATO, vagyis nem csak amerikai parancsnokság alatt fog működni.

 

 hirdetes_300x300  

Az Egyesült Államok egy másik hasonló rendszer megépítését kezdte meg múlt pénteken Lengyelországban, ami valószínűleg 2018-ban készül el.

 

Forrás: nato.int
Forrás: nato.int

 

Oroszország szerint az USA által vezetett NATO igyekszik bekeríteni a Moszkva számára kulcsfontosságú fekete-tengeri térséget. A romániai pajzs beüzemelése és a lengyelországi megépítése azt jelzi, hogy a NATO új elrettentési politikát fogalmazott meg Krím elfoglalására válaszul. A fegyverkezési verseny azonban épp azért verseny, mert a másik fél mindig rátesz egy lapáttal: Oroszország bejelentette, hogy nyugati és déli határait megerősíti három újabb hadosztállyal.

 

Annak ellenére, hogy Irán aláírta azt a nemzetkzi egyezményt, amelynek alapján véget vet atomprogramjának, az Iráni Forradalmi Gárda továbbra is ballisztikus rakétákkal kísérletezik.

 

 

Reuters.com

Nyitókép: dw.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!