Szankciók fenyegetik Spanyolországot és Portugáliát, mivel képtelenek betartani az EU előírásait a költségvetési hiány és az államadósság mértékére vonatkozóan. Mindkét országban ugyanis folyamatosan 3 százalék felett van a deficit.

 

Az Európai Bizottság a bírságolás módját keresi azokra az országokra nézve, amelyek nem teljesítik az EU költségvetési céljait. Döntés egyelőre nem született, de a Politico.eu brüsszeli hírportál szerint emelkedett hangvételű vita alakult ki az üggyel kapcsolatban.

 

Az Európai Néppárt EP-képviselője, Markus Ferber szerint „Túl sokáig tartózkodott a Bizottság a tagállamok szankcionálásától, pedig egyérelméün megsértették a Stabilitási és Növekedési Egyezményt. (…) Ez aláássa az egyezmény hitelességét. A Bizottság most Madrid és Lisszabon erős lobbizása ellenére minden ezköszt felhasznál, hogy betartassa az egyezmény követelményeit”.

 

 hirdetes_810x300  

Nem csak a két dél-európai ország esetében kéne bírságolnia az EU-nak. Franciaország sem teljesítette az előírt hiánycélt, de ő kapott némi időt a Európai Bizottságtól, hogy teljesítse a követelményeket. Szlovákia sem áll fényesen, bár még határon belül vagyunk, de épp hogy csak: a deficit mértéke eléri a GDP 2,97 százalékát ( az EU által megszabott felső határ 3 százalék).

 

A 20 százalékos munkanélküliséggel küzdő Spanyolország kapott enyhítést – átmeneti jelleggel – az EU-tól, így 4,2 százalékra emelte a felső határt, amit Madrid így sem tudott betartani, tavaly a spanyol költségvetési hiány 5,1 százalék volt. Portugália 4,4 százalékot produkált.

 

Politico.eu

Nyitókép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!