A tegnapi napon az olasz parlament alsóháza (369 igen, 193 nem szavazattal és 2 tartózkodással) is jóváhagyta az ún. „polgári úniót” bevezető törvényt.

 

Bár a törvénycsomag szövege nem használja a melegházasság kifejezést, mégis mindenekelőtt az azonos neműek anyakönyvi hivatalban történő házasságkötését, ill. törvény előtti válását teszi lehetővé.

 

A jogcsomag nem tartalmazza a béranyaságot, valamint kimaradt belőle az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, a törvénycsomag évtizedes jogi mulasztást pótol. Olaszországban ugyanis eddig az évtizedek óta együtt élő meleg és leszbikus párok tagjai sem részesültek olyan alapvető jogokban, mint a kölcsönös egészségbiztosítás, özvegyi nyugdíj, öröklés.

 

 

Matteo Renzi olasz kormányfő, a PD főtitkára Facebook-bejegyzésében ünnepnapnak nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolat megszavazását.

 

 

Az olasz püspöki kar (Cei) ezzel szemben vereségnek nevezte a törvényt. Az olasz katolikus mozgalmak januárban 2 milliós tüntetéssel tiltakoztak a bejegyzett élettársi kapcsolatok elfogadása ellen. A férfi és nő közötti hagyományos házasság és család védelmét szorgalmazó Family Day katolikus mozgalom szóvivője, Massimo Gandolfini hangsúlyozta, az olasz katolikusok az őszi alkotmányos népszavazáson „megállítják” a Renzi-kormányt.

 

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: TASR.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!