Azzal, hogy az Európai Parlament bekapcsolódott a törökökkel folytatott szóváltásba, ami a vízummentesség megadásának feltételei körül bontakozott ki, veszélybe sodorta az Ankara és Brüsszel között nehezen kiharcolt egyezséget a migránsválság kezeléséről – írja a Bloomberg.com.

 

Az EU a vízummentességért cserébe azt kérte a törököktől, hogy módosítsák a terrorizmus ellenes törvényt. Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban a terrorfenyegetettségre hivatkozva elutasította azt, és eltávolította az egyetlen embert, akivel Brüsszel szót értett: Ahmet Davutoglu miniszterelnököt.

 

A kritikusok szerint a Törökországban kormányon lévő AKP arra használja fel a terrorizmus-elleni jogszabályokat, hogy börtönbe juttassa politikai ellenfeleit.

 

 hirdetes_300x300  
2016-01-03-09.51.55_erdogan_okumagrubu_net
Erdogan útja – A diktatórikus rendszer gondolatával nyíltan kacérkodó Erdogan idén bezáratta a legnagyobb ellenzéki török napilapot, az ellenzék néhány képviselőjét eltüntette, és az állítólagosan kurdok által elkövetett robbantásos merényletek pedig soha nem látott magasságokba repítette népszerűségét. Forrás: okumagrubu.net

 

Zsarolás a köbön: ha nincs vízum, küldjük a migránsokat

 

„Törökország rendkívüli fontossággal bír a migrációs válság megoldásában, de ez nem jelenti azt, hogy ígéreteket kell tennünk Törökországnak anélkül, hogy teljesülne az összes (az egyezségben támasztott) feltétel”, mondta Tanja Fajon szlovén szocialista EP-képviselő.

 

Az EU-Törökország paktum egy olyan geopolitikai teszt volt, amely egyesítette a nagypolitikai ambíciókat a büszkeséggel. A tavalyi kicsúcsosodó menekültáradattal Erdogan nagy befolyást szerzett az EU politikája felett, amit arra is felhasznált, hogy otthon lesújtson a máshogy gondolkodókra és a politikai ellenzékre. Nem utolsó sorban pedig lehetőséget kapott az EU-csatlakozási eljárás meggyorsítására.

 

Burhan Kuzu, Erdogan egykori tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az EP részéről hibás döntés lenne nem eltörölni a vízumkényszert Törökországgal szemben, mert egyébként Ankara visszaküldi a migránsokat az EU-ba.

 

„Ez zsarolás”, jelentette ki a nyilvánvalót Sophie in ’t Veld, az EP holland liberális képviselője, aki Erdogant diktátornak nevezte.

 

epa03731061 People shout slogans during a demonstration in support of the Turkish people, at the place du Luxembourg near the EU Parliament in Brussels, Belgium, 04 June 2013. The death toll in anti-government protests in Turkey rose to two ahead of a two day-strike planned by a trade union confederation to support the demonstrations. The protests began on 31 May, when the police forcibly removed several hundred environmentalists who tried to stop a construction project in a park on the edge of Istanbul's Taksim Square.  EPA/JULIEN WARNAND
Három évvel korábban még ezt lehetett olvasni a transzparenseken: „Törökország, Brüsszel veled van!”. És ki van Brüsszellel?  Forrás: EPA

 

Az EU kutyaszorítóban

 

A sokat kritizált EU-török paktumnak voltak azért pozitív hozadékai is. Görögországba a múlt hónapban mindössze 3462 menekült érkezett, míg márciusban 26 971, februárban pedig több mint 57 ezer. Ebből is látszik, hogy Törökország, ha akarja, meg tudja állítani a menekülthullámot, és ha akarja, utat is tud engedni nekik.

 

Nem csak a terrorizmus elleni törvények jogharmonizációját nem akarja teljesíteni a török kormány. Nem akar előrelépéseket tenni a korrupció elleni harcban, az uniós nemzetekkel való igazságügyi együttműködés területén (kiadatástól az információ-megosztásig). Ankara számára problémát jelent az Europollal történő  szorosabb együttműködés, illetve az adatvédelem.

 

gorog_migrans_bloomberg_com
Így csökkent a Görögország felől érkező illegális bevándorlók száma. Forrás: Bloomberg.com

 

A Juncker által vezetett Európai Bizottság május 4-én benyújtott javaslata a vízumkényszer eltörléséről még mindig elsődleges szempont Brüsszel számára. Juncker csütörtökön arra figyelmeztette Ankarát, hogy nem kap vízummentességet, ha nem teljesíti az EU korábban megegyezett feltételeit. A hírek szerint az EU új stratégián dolgozik, ami kihagyná Törökországot a játékból, de ehhez még időre lenne szüksége.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: gettyimages.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!