Csak a kormányfő, Nikola Gruevszki pártja indulhat a június 5-i, rendkívüli parlamenti választáson Macedóniában. A választási bizottság szerint csak a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) adott le érvényes jelöltlistát, két kisebb párt listáját a bizottság elutasította. A nagy ellenzéki pártok, a szociáldemokraták (SZDSZM), illetve az albán kisebbség pártjai bojkottálják a választást.

 

A legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja, valamint a kormányzó Albán Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) is azért jelentette be, hogy nem vesz részt a június 5-i előre hozott parlamenti választáson, mert szerinte nincsenek meg a tisztességes és szabad választások feltételei, és a választói névjegyzéket is átláthatóvá és korszerűvé kell tenni egy esetleges voksolás előtt.

 

Nikola Gruevszki kormányfő egy vasárnapi interjúban kiemelte, nincs mód arra, hogy a már kiírt választást elhalasszák, azonban hajlandó arra, hogy a voksolás eredményeinek közlését követően azonnal új választást írjon ki.

 

 hirdetes_810x300  
macedonia tuntetok bbc
Macedóniát 2014 óta sújtja belpolitikai válság. forrás: bbc.co.uk

 

A választások körüli rendezetlenséget látva az Európai Unió és az Egyesült Államok is kijelentette, hogy nem fogja elismerni a választások eredményét, amennyiben azokon nem vesz részt valamennyi macedón párt, illetve azok a pártok, amelyek a belpolitikai válság megoldását célzó przsinói egyezményt aláírták.

 

A nemzetközi közvetítéssel létrejött, válságkezelő megállapodás lényege az volt, hogy Gruevszki lemond, majd előrehozott parlamenti választást tartanak. A törékeny megállapodást Gyorge Ivanov borította fel. Az államfő ugyanis bejelentette, hogy kegyelemben részesíti a lehallgatási botrányban érintett politikusokat, köztük Gruevszki miniszterelnököt is. A hír hallatán Szkopjében és más városokban is tiltakozások kezdődtek.

 

ivanov hnonline
Gjorge Ivanov. forrás: hnonline.sk

 

A macedón belpolitikai válság a 2014-es választások után kezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SDSM elnökét. Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó VMRO-DPMNE az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját.

 

forrás: hirado.hu/vs.hu/hvg.hu
borítókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!