Verekedés tört ki kedden a dél-afrikai parlamentben, amikor biztonsági őrök kivezették a teremből a Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) nevű ellenzéki párt képviselőit, mert bekiabálásokkal akadályozták meg, hogy az államfő felszólaljon.

 

Mielőtt a rend védelmében fellépő civil ruhás őrök akcióba léptek volna, az EFF vezérszónoka, Julius Malema azt kiabálta, nem őket kellene eltávolítani a teremből, hanem Jacob Zuma elnököt.

 


A vörös inget viselő EFF-képviselők egy Zumáról készült fényképet emeltek a magasba, a fotó felirata az volt, hogy „első számú gyanúsított”.

 

 hirdetes_300x300  

Az EFF hónapok óta Zuma távozását követeli. A párt képviselői rendre megzavarják a dél-afrikai törvényhozás munkáját, s a parlamentben is Zuma-ellenes szlogeneket hangoztatnak. Tavaly egy verekedést követően szintén fegyveres őrök vezették ki az ellenzéki képviselőket az ülésteremből.

 

Az EFF azzal vádolja Jacob Zuma államfőt, hogy tönkreteszi az országot.

 

Zumát márciusban elmarasztalta a bíróság, mert nem volt hajlandó visszafizetni annak a mintegy 19 miilió eurót kitevő összegnek egy részét, amelyet közpénzből fordított saját házának átépítésére, felújítására.

 

Áprilisban a törvényhozás könnyedén leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, hogy kezdeményezzék az államfő elmozdítására irányuló jogi eljárás megindítását. Az EFF a múlt hónapban egy mostanihoz hasonló tiltakozást rendezett, és nem hagyta szóhoz jutni Zumát, akit a bíróság ítéletét követően nem ismernek el államfőnek.

 

MTI, Independent.co.uk

Nyitókép: businessinsoder.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!