Az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztjának egy fő várományosa, Donald Trump tegnap kijelentette, hogy megválasztása esetén hajlandó találkozni és tárgyalni Észak-Korea vezetőjével, Kim Dzsong Unnal.

 

„Beszélni szeretnék vele. Nincs azzal problémám, hogy beszéljek vele”,

 

mondta Trump.

 

Ha a republikánusok elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson győz, és tartja magát mostani kijelentéseihez, az óriási változást jelentene a diplomáciai szempontból elszigetelt Észak-Koreával szembeni amerikai politikában.

  hirdetes_300x300   

 

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a milliomos elnökjelölt azt is elmondta, hogy nyomást gyakorolna Kínára is, mint Észak-Korea első számú szövetségesére.

 

Hillary Clinton: semmi értelme az ilyen külpolitikának

 

Hillary Clinton, aki a demokraták befutó jelöltje, élesen bírálta Trump szavait, szerinte nincs értelme az ilyen külpolitikának. Az egykori amerikai külügyminiszter-asszonynak annyiban igaza lehet, hogy bár le lehet ülni Észak-Koreával tárgyalni, kérdés, hogy mit szól ehhez a többi térségbeli szövetséges: Japán és Dél-Korea, akiket az év elejétől folytatott provokatív észak-koreai atomprogram közvetlenül fenyeget.

 

Egyébként Észak-Koreában már több amerikai állampolgárt kényszermunkára ítélt a bíróság kémkedés és államellenes tevékenységek miatt. Egyes vélemények szerint elsősorban azért, hogy kiszabadításuk érdekében zajló jogi tárgyalások során diplomáciai kapcsolatokra tegyenek szert az USA-val.

 

Reuters.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!