Az Európai Unió bevándorlásügyi és belügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy könnyebbé és gyorsabbá teszik a vízummentesség szükség esetén történő felfüggesztését.

 

Az úgynevezett „felfüggesztési mechanizmust” akkor használná az EU, ha egy harmadik ország nem tesz eleget az unióval kötött megállapodásnak.

 

Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében az unió eltörli a vízumkényszert a feltételeknek megfelelő török állampolgárokkal szemben. A vízummentes beutazás 3 hónapos tartózkodást tenne lehetővé, munkavállalási jogosultság nélkül.

 

 hirdetes_810x300  

Ankara a vízummentességért cserébe azt vállalta, hogy visszaveszi az Európába illegálisan érkezett menekülteket.  Az unió egyes tagállamai azonban aggódnak a 79 milliós, többségében szunnita-muzulmán országgal szembeni vízumkényszer felfüggesztése miatt. Attól tartanak, hogy a török állampolgárok vízummentessége az illegális migráció fölerősödéséhez vezet, ezért egy központi be- és kiutazási nyilvántartás létrehozása és a „vészfék mechanizmust” életbe léptetése mellett érveltek.

 

A pénteken elfogadott, de az Európai Parlament hozzájárulását igénylő „vészfék mechanizmus” lehetővé teszi a tagországoknak, hogy felfüggesszék a vízummentességre vonatkozó szabályozást, ha területükön túl sokan tartózkodnak illegálisan, vagy a beadott menedékkérelmek száma ugrásszerűen megnövekszik és feldolgozásuk akadályba ütközne.

 

 

 

MTI

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!