Görögország migránsok ezreit akarja kiköltöztetni az Idomeni-i ideiglenesnek szánt, de a tervezettnél jóval hosszabb ideig működő menekülttáborból. A görög-macedón határ közvetlen közelében lévő táborban több mint 8000 migráns tartózkodik, akik a nyugat-balkáni útvonal lezárásakor rekedtek a görög oldalon.

 

Az elmúlt hónapokban az idomeni táborban több összetűzés is kirobbant a hatóságok és a menekültek között, akik erőszakkal akartak átjutni a macedón határt védő kerítésen. Több százan sérültek meg a zavargásokban.

 

„A menekültek eltávolítása az idomeni fertőből a migránsok saját érdeke”, mondta Gjorgosz Kyritisz, görög kormányszóvivő, majd hozzátette: „Egy olyan tábor, mint Idomeni, nem tartható fenn. Létezése kizárólag az embercsempészek érdekeit szolgálja”.

 

 hirdetes_300x300  

Több mint 6000 szálláshely áll a migránsok rendelkezésére szerte az országban, és a görög kormány további befogadó-központokat hozna létre, amint felszámolta az idomeni tábort. A kiköltöztetés nagyjából tíz napot vesz majd igénybe, és kedden fogják elkezdeni – legalábbis a kormányszóvivő szerint.

 

A Reuters információi szerint a rend biztosítására rohamrendőröket vezényelnek Idomenibe.

 

A francia Calais-i tábor felszámolásánál szükség volt a rohamrendőrökre. Forrás: Breitbart.com
A francia Calais-i tábor felszámolásánál szükség volt a rohamrendőrökre. Forrás: Breitbart.com

 

Politico.eu

Nyitókép: larepubliqiedespyrenees.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!