Németország szeretné az EU közös költségvetésének 10 százalékát elkülöníteni a migrációs válság kezelésére – jelentette ki a német fejlesztési miniszter, Gerd Müller az Isztambulban zajló globális humanitárius csúcson. Ezt az összehangolt, közös európai menekültpolitika hiányával indokolja.

 

Müller szerint a jelenlegi EU-s mechanizmusok nem adnak megfelelő választ a migránsválságra. „Új eszközökkel kell válaszolnunk erre a kihívásra, és az én javaslatom az, hogy a EU költségvetésének 10 százalékát különítsük el a krízis orvoslása céljából”, mondta.

 

Tavaly szeptemberben az EU vitatható körülmények között kötelezte el magát, hogy 120 ezer migránst oszt szét tagállamai között, de ennek a célkitűzésnek mindössze 1 százaléka teljesült.

 

  hirdetes_300x300   

Januárban az európai és a nyugati vezetők is ígéretet tettek, hogy milliárdokat fognak küldeni a közel-keleti országokba, ahnnan a legötbb migráns származik – eddig a megígért összeg egy hatodát utalták át.

 

A hétfőn és kedden zajló humanitárius csúcson Müller azt mondta, hogy az EU közös kasszájából folyósítana pénzt a humanitárius válság kezelésére. A The Guardian szerint az említett 10 százalékos rész nagyjából 10 milliárd eurónak megfelelő összeget jelentene. Az Unió hivatalos honlapja szerint azonban a közös költségvetés nagysága kb. 145 milliárd euró, így az egy tizedrész közel 15 milliárd eurót tenne ki. Ez a második programozási időszakban (2014-2020) Szlovákia által lehívható teljes uniós forrásokkal egyenértékű.

 

Körkép.sk, TheGuardian.com

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!