A terrorveszély miatt több mint 90 ezer embert: 42 ezer rendőrt, 30 ezer csendőrt, valamint 10 ezer katonát és 13 ezer biztonsági őrt mozgósítanak a francia hatóságok a közelgő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság biztosítására – jelentette be szerdán Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

A tájékoztatás szerint a jelentős számú mozgósításra kettős fenyegetettség miatt van szükség: a terrorveszély mellett a futballhuligánok erőszakos rendbontásainak esetleges veszélye miatt is.

 

 

 hirdetes_810x300  

 

A tavaly november 13-i párizsi merényletek egyik helyszíne a Stade de France nemzeti stadion volt, amelynek közelében, a Franciaország-Németország felkészülési labdarúgó-mérkőzés alatt robbantotta fel magát három öngyilkos merénylő. Emiatt is erősítette meg a francia kormány az eredetileg tervezett biztonsági intézkedéseket a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokság idejére.

 

 

 

A 24 nemzeti válogatott 51 mérkőzésére tíz francia nagyvárosban mintegy 2,5 millió nézőt várnak, akik közül 1,5 millióan külföldiek.

 

 
Mindezen felül a terrorkészültség részeként mintegy 10 ezer katona teljesít szolgálatot a repülőtereken és a pályaudvarokon, valamint több mint 13 ezer, magáncégek alkalmazásában álló biztonsági őr is jelen lesz a stadionokban és a szurkolói zónákban, ahova 7-8 millió szurkolót várnak a mérkőzések idejére a hatóságok.

 

 

 

A L’Équipe című francia sportlap kérdésére a belügyminiszter nem zárta ki, hogy ha szükséges, zárt ajtók mögött játszanak le egy mérkőzés, elhalasztják vagy egyszerűen törlik. „Minden lehetőséget mérlegelünk. Semmilyen intézkedés nem kizárt” – mondta a belügyminiszter.

 

 

 

MTI

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!