Nem egész hetvenegy évvel azután, hogy az Amerikai Egyesült Államok ledobta a világtörténelem első nukleáris fegyverét a japán városra, Barack Obama amerikai elnök Hirosimára látogatott a G7 találkozója után. Ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő amerikai elnök látogatást tesz az atomtámadással sújtott városban.

 

Az USA által bevetett első atombomba Hirosima városában 140 ember halálát okozta, a két nappal később Nagaszakira ledobott kisebb erejű nukleáris fegyver további 74 ezer életet oltott ki. Ennek ellenére a Fehér Ház és mag az amerikai elnök is egyértelműen kijelentette, az Egyesült államok nem kér bocsánatot a második világháborúnak véget vető fegyverek bevetéséért.

 

A pusztítás, amit az első atomfegyver okozott minden pusztítást és elképzelést felül múlt. Olyan, addig nem tapsaztalt jelenségek megjelenéséért felelős, mint a sugárfertőzés, sugárbetegség - önmagában már a halálos áldozatok száma iszonyúan nagy. Forrás: BBC.com
A pusztítás, amit az első atomfegyver okozott minden elképzelést felül múlt. Forrás: BBC.com

 

Obama látogatást tett Shinzo Abe japán miniszterelnökkel a Béke Emlékparkban, ahol megemlékeztek a második világháborúban mindkét oldalon elesett katonákról. „Ez egy lehetőség, hogy megerősítsük elkötelezettségünket a béke és a világ biztonságosabbá tétele irányába, hogy ne legyen szükség többé nukleáris fegyverekre.

 hirdetes_810x300  

 

Politikai indíttatás (is) áll a látogatás mögött

 

A mostani látogatásnak geopolitikai jelentősége is van: demonstrálja Washington és Tokió mélyülő szövetségét a térségben Kína növekvő katonai erejével szemben. Obama utalt erre utalt a Hirosimától 40 kilométerre lévő amerikai katonai bázison mondott beszédében is: „Mint elnök, tettem róla, hogy az Egyesült Államok újra vezető szerepre tegyen szert a csendes-óceáni térségben, mert ez a régió (számunkra) létfontosságú”.

 

Az idén leköszönő Barack Obama szeretné, ha a történelem emlékezne rá. Forrás: BBC.com
Az idén leköszönő Barack Obama szeretné, ha a történelem emlékezne rá. Forrás: BBC.com

 

BBC.com

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!