Már több, mint egy hete zuhant le az EgyptAir Párizs-Kairó között menetrendszerinti MS 804-es járata, de a hatóságok még mindig nem tudják megmondani, mi okozhatta a szerencstélenséget, amelyben 66 ember vesztette életét, köztük két csecsemő és egy kisfiú.

 

A gép fedélzetén utazó felnőtt utasok között 30 egyiptomi, 15 francia, több kanadai, brit, szudáni, szaúdi, csádi és portugál állampolgár és a személyzet tartózkodott.

 

 

Új nyomra bukkantak 

 hirdetes_300x300  

 

Az egyiptomi Al Ahram hírügynökség arról számolt be, hogy a lezuhant gép vészhelyzeti jeladója (nem a feketedoboz) még mindig bocsát ki jeleket, amit most sikerült érzékelniük a kutatócsapatoknak. Ennek köszönhetően 5 kilométeres körre szűkítették a keresési területet.

 

A kutatásban két tengeralattjáró és egy francia hadihajó, a La Place is részt vesz, illetve több speciális mélytengeri robot. A repülőgép roncsai nagyjából 3000 méterrel a tenger szintje alatt vannak.

 

Az MS-804-es menetrendszerinti járatának útvonala és a hely, ahol elvesztették a kapcsolatot. Forrás: CNN.com
Az MS-804-es menetrendszerinti járatának útvonala és a hely, ahol elvesztették vele a kapcsolatot. Forrás: CNN.com

 

Miért mozgatnak meg ekkora erőket?

 

Példátlan erőket mozgósítottak a gép roncsai és a feketedoboz utáni kutatás során. Ennek egyik oka, hogy meghibásodás esetén a Airbus repülőgépgyártót terheli felelősség, és Egyiptom nagy valószínűséggel komoly kártérítési igényt nyújtana be a francia vállalathoz. Nem beszélve a keresés költségeiről, amin jelenleg Franciaország és Egyiptom egyenlő arányban osztoznak.

 

A másik ok, amit jelenleg valószínűbbnek tartanak, hogy terrortámadás történt – és ez jóval nagyobb félelemmel tölti el a légitársaságokat, mint a katasztrófa költségei. Adódik azonban a kérdés, hogy miért nem vállalta a felelősséget egyetlen terroristacsoport sem a gép lezuhanásáért.

 

Az olyan kifinomult PR-technikákkal rendelkező terrorszervezetek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida nagyon gyorsan tudatni szokták a világsajtóval, ha egy támadásért ők a felelősek. Az orosz Metrojet Flight 9268 esetén, ami 2015-ben csapódott a Sínai-félszigetbe, az Iszlám Állam még aznap bejelentkezett felelősként, ahogy tette ezt nagyon rövid időn belül a brüsszeli, a párizsi és a jakartai merényleteknél is.

 

Az al-Kaida hasonlóképpen, már másnap vállalta a felelősséget a nyugat-afrikai szálloda elleni támadásért.

 

Marine Nationale Vermessungsschiff La Place.JPG.8420536_flugrevue_de
A La Place francia hadihajó keresés közben. Forrás: Flugrevue.de

 

Miért nem vállalta egyik terrorszervezet sem a felelősséget?

 

A felelősségvállalás hiánya nem zárja ki a terrorizmus lehetőségét – és ez jelen pillanatban vészjósló biztonságpolitikai kérdéseket vet fel. A Stratfor geopolitikai agytröszt elemzése szerint a terrorszervezetek propagandájukkal saját merényletek elkövetésére próbálják inspirálni a  helyi, kisebb méretű dzsihádista csoportokat.

 

Ez felveti annak lehetőségét, hogy létezik egy aktív terrorista sejt valahol Eritreában, Franciaországban, Tunéziában, vagyis mindenhol, ahol az MS-804-es járata a lezuhanása előtti 24 órában megfordult. És mivel ez a sejt saját védelmében nem tud vagy nem akar kommunikálni a nagyobb szervezetekkel, tette nem kap nyilvánosságot.

 

Egy a sok propagandafotó közül, ami az Iszlám Álla készített. Azóta olyan felvételek is napvilágot láttak, ahol az IÁ harcosai nem éppen bátorságukról tettek tanúbizonyságot. Forrás: BBC.com
Egy a sok propagandafotó közül, ami az Iszlám Álla készített. Azóta olyan felvételek is napvilágot láttak, ahol az IÁ harcosai nem éppen bátorságukról tettek tanúbizonyságot. Forrás: BBC.com

 

Új módszert találtak ki?

 

A másik lehetőség, hogy a terroristák kitaláltak egy új módszert, hogyan csempésszenek fel bombát a repülőgépekre, és azért hallgatnak, hogy ezt az előnyüket titokban tartsák. Erre a stratégiára is volt már példa: 1994 decemberében a Philippine Airlines 434-es járatának esetén, amikor az új módszert tíz másik utasszállító elleni merényletre akarták használni.

 

A hatóságok eddig viszonylag gyorsan alkalmazkodtak, miután 2001-ben cipőbe, 2009-ben pedig fehérneműbe rejtett robbanószerkezetet találtak.

 

umar_airliners_com
A merénylő és sajátos módon kivitelezett de nem kevésbé veszélyes bombája. Forrás: Airlines.com

 

A víz mindent nehezebbé tesz

 

Hogy melyik forgatókönyv  lehet a valódi? Erre a szakértők még nem tudják a választ, és valószínűleg hónapok, ha nem évek telnek el, mire kiderül az igazság. A vízbe zuhanó roncsokból jóval kevesebbet tudnak kiolvasni a hatóságok, mint egy szárazföldi szerencsétlenség esetén.

 

Példaként említhető, hogy a 2009-ben az Atlanti-óceán felett lezuhant France Flight 447-es járatának katasztrófáját három évig vizsgálták. Ez pedig rengeteg időt adhat arra, hogy a terroristák között esetleg elterjedjen az új gyilkos módszer.

 

A hatóságok előtt azonban most két nagy feladat áll. 30 napon belül meg kell találniuk a feketedobozt. Ennyi ideig sugároz ugyanis jeleket, ami alapján be lehet mérni tartózkodási helyét. A másik komoly feladat pedig az, hogy az európai hatóságok együtt tudjanak működni a kutatás és a vizsgálatok során. Erre eddig egyetlen európai merénylet után sem került sor.

 

French-nuclear-submarine-Emeraude_mirror_co_uk
Francia atomtengeralattjáró a kairói kikötőben. Forrás: mirror.co.uk

 

Körkép.sk, CNN, Stratfor

Nyitókép: Latimes.com

 

Kapcsolódó cikkek: 

Közzétették az első felvételeket a lezuhant EgyptAir gép roncsairól

Az EgyptAir megerősítette: megtalálták a lezuhant gépet

 

Eltűnt a radarról az EgyptAir gépe, valószínüleg a tengerbe zuhant

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!