Az elmúlt héten legalább 700 migráns veszett a Földközi-tengerbe, akik Líbiából próbáltak eljutni Olaszországba. Az olasz hatóságok múlt hétfőtől több ezer menekültet mentettek ki a tengerből.

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosi Hivatala (UNHCR) szerint legalább 700 ember fulladt a tengerbe, miután – a szemtanúk vallomásai szerint – egy nagy halászhajó felborult, mielőtt még elérték volna az olasz partokat.

 

Az UNHCR szerint az Olaszországot megcélzó, a szegénység és a háború elől menekülő illegális bevándorlók sok esetben úszni sem tudnak , vagy nem tudják használni a mentőmellényt, ezért a hajó elsüllyedésekor a biztos halál vár rájuk.

 

 hirdetes_400x285  
Migrants from a capsized boat are rescued during a rescue operation by Italian navy ships "Bettica" and "Bergamini" off the coast of Libya in this handout picture released by the Italian Marina Militare on May 25, 2016. Marina Militare/Handout via REUTERS
Migránsokat mentenek a vízből az olasz partiőrség emberei. Naponta történnek hasonló esetek. Forrás: Reuters.com

 

Tavalyihoz hasonló hullám készülődik?

 

Az UNHCR adatai szerint áprilisig fokozatosan csökkent az Európába érkező migránsok száma, májusban azonban újra emelkedés tapasztalható. Az idei év első öt hónapjában így is kétszer annyi migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren, mint a tavalyi év azonos időszakában (113 százalékos növekedés).

 

Görögországba 156 ezer menekült érkezett elsősorban Törökország felől az Égei-tengeren át, kisebb részük Egyiptomból érkezik Kréta szigetét használva dobbantónak.

 

A nyugat-balkáni migránsútvonal lezárása után migrációs nyomás alá került Olaszországba a legutolsó adatok szerint 40 532 menekült érkezett, főleg Algériából, Tunéziából, és most újabban Líbiából is. Érdekes adatot szolgáltat az UNHCR egyik kimutatása a szír menekültekről, miszerint 94 százalékuk menekül saját bevallása szerint a háború elől, de 43 százalékuk családegyesítési céllal választja ki azt az országot, ahol menekültstátuszt szeretne kapni (29 százalékuk nem indokolja).

 

migrants_unhcr_org
Forrás: UNHCR.org

 

A kockázatok ellenére bevállalják

 

Az út kockázatai ellenére tízezrek szeretnének továbbra is bejutni az Unió területére, elsősorban Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Pakisztánból, de szép számmal akadnak menekültek Észak- és Kelet-Afrikából is.

 

Az UNHCR eddig 1500-ra becsülte az olyan migránsok számát, akik igazoltan a tengerbe vesztek, vagy akiket eltűntként tartanak nyilván. Az elmúlt hét eseményei után valószínűleg számuk 2,5 ezerre emelkedik. Ennek fényében az idén Európát megcélzó migránsok nagyjából 1,25 százaléka nem éli túl az utazást.

 

A kevésnekkell örülni. A görög partokhoz közelítő migráns öröme. Saját és családja életét is kockáztatja. Forrás: factsandopinions.com
A kevésnekkell örülni. A görög partokhoz közelítő migráns öröme. Saját és családja életét is kockáztatja. Forrás: factsandopinions.com

 

„Olaszország a robbanás szélén áll”

 

Matteo Salvini, az Északi Liga olasz ellenzéki párt vezetője tegnap kijelentette, hogy „Olaszország a robbanás szélén áll, nem bírja el a folyamatosan érkező migránsok nyomását, akiket fel kell tartóztatni, máskülönben az olaszok eltűnnek a saját országukból”.

 

Szerinte az olasz kormány nem tesz semmit a migránsok feltartóztatására, Olaszországban „népirtás” és „etnikai csere” történik, vagyis a bevándorlók létszámban meghaladják és átveszik az olaszok helyét. Az ellenzéki párt vezetője azt is kijelentette, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnököt és Angelino Alfano belügyminisztert „szennyezi be a tengerbe vesző emberek vére”.

 

A bevándorlásellenes ellenzéki pártvezért, . Forrás: BBC.com
A bevándorlásellenes ellenzéki pártvezért, Matteo Salvini. Forrás: BBC.com

 

Reuters.com, Körkép.sk, MTI

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!