Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) tagadja a titkos börtönök létezését Ukrajnában, ahogy azt is, hogy kínvallatást is alkalmaznának a foglyok kihallgatásánál. Ukrajna így reagált az ENSZ egyik emberjogi megbízottjának korábbi kijelentéseire.

 

„Az SBU a törvénnyel összhangban végzi feladatát, titkos börtönökről az állam területén szó sem lehet.”, mondta az SBU szóvivője, Olena Hitljanszká.

 

A biztonsági szolgálat vitatott létesítményeiről előszor Ivan Simonovics, az ENSZ emberjogi képviselője számolt be pénteken. Elmondása szerint az ENSZ az emberi jogok folyamatos megsértését tapasztalja Kelet-Ukrajnában a biztonsági szolgálat részéről. Simonovics elhurcolásokat, bebörtönzéseket, kínvallatást és sorozatos súlyos testisértést említett jelentésében.

 

 hirdetes_300x300  

Kiemelte, hogy az ilyen tettek bűntetlensége továbra is komoly probléma mindkét szemben álló fél esetében. A kelet-ukrajnai szeparatisták szintúgy alkalmaznak a nemzetközi jogba súlyosan ütköző háborús módszereket.

 

Az Egyesült Államok, aki a konfliktusban Ukrajna oldalán lép fel, felszólított az ukrán kormányt,hogy azonnal tegye lehetővé az esetek átlátható és alapos vizsgálatát. Oroszország az ENSZ Kijevet érintő kijelentésére úgy reagált, hogy „az ENSZ megállapításai egyre objektívebbek”, bár nem mindegyik következtetéssel ért egyet.

 

Teraz.sk

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!