Erdély valamennyi megyéjében elmaradt az országos átlagtól a részvétel a vasárnapi önkormányzati választás első három órájában, a magyar többségű székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a voksolók arányát illetően.

 

Az újonnan beüzemelt választási informatikai rendszer lehetővé teszi a részvételi adatok valós idejű követését.

 

Idén tíz óráig országosan a választásra jogosultak 7,9 százaléka adta le szavazatát, míg 2012-ben a részvétel az első három órában elérte a 9 százalékot.

 

  hirdetes_300x300   

A legnagyobb szavazási hajlandóságot Románia déli részén, Teleorman, Giurgiu és Olt megyében regisztrálták, ahol a jogosultak több mint 12 százaléka voksolt. A fővárosban a legalacsonyabb a részével: Bukarestben a választók 4,4 százaléka voksolt. Utolsó előtti a sorban Hargita megye 5,6 százalékkal, de Temes, Kolozs és Kovászna megye is a sereghajtók között van 6 százalék alatti jelenléttel.
A Transindex szerint 14.00 óráig országos szinten a 28,38 százalékos a részvételi arány. A fontosabb erdélyi városokban így alakul a szavazókedv a BEC adatai szerint:

Csíkszereda 18,50%
Székelyudvarhely 23,18%
Gyergyószenmiklós 19,56%
Sepsiszentgyörgy 19,91%
Kézdivásárhely 22,47%
Marosvásárhely 29,81%
Kolozsvár 19,95%
Szatmárnémeti 23,25%
Nagyvárad 19,32%

 

Az erdélyi megyékben a legutóbbi, 2012-es önkormányzati választáson is átlag alatti volt a részvétel, de Székelyföldön akkor nagyobb arányban mentek el voksolni, mint a Partiumban: délelőtt 10 óráig Hargita és Kovászna megyében is meghaladta a jelenlét a 8 százalékot.

 

Romániában helyi idő szerint 21 óráig (közép-európai 20 óráig) várják az urnákhoz a szavazókat, akik településük polgármesterét és helyi tanácsát, valamint megyéjük önkormányzati testületét választják meg.

 

MTI/Transindex.ro

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!