Oroszország elutasította az ukrán főügyész hivatalának Viktor Janukovics volt ukrán elnök letartóztatására vonatkozó kérését – közölte hétfőn Alekszandr Kurennoj, az orosz főügyészi hivatal szóvivője.

 

 

Kijev az 1957-es Európai Kiadatási Egyezmény alapján, büntetőügyben folytatott nyomozással kapcsolatban, még 2015 februárjában kérte Janukovics őrizetbe vételét, „kiadatási kérelem kézbesítése előtt”.

 

Kurennoj rámutatott, hogy az egyezmény 3. cikke alapján a

 hirdetes_810x300  

 

„kiadatást nem engedélyezik, ha azt a bűncselekményt, amely miatt a kiadatást kérik, a megkeresett fél politikai bűncselekménynek vagy politikai bűncselekménnyel összefüggő bűncselekménynek tekinti”, vagy ha „a megkeresett fél alapos okkal feltételezi, hogy egy köztörvényi bűncselekmény miatt a kiadatási kérelmet azzal a céllal terjesztették elő, hogy egy személy ellen faja, vallása vagy nemzetisége, illetve politikai meggyőződése miatt büntetőeljárást folytassanak vagy büntetést szabjanak ki, vagy hogy e személy helyzete ezen okok bármelyike miatt súlyosabbá válik”.

 

Janukovicsot, aki korábban kormányfő volt, 2010. február 25-én választották meg elnöknek Ukrajnában. 2014. február 21-én elmenekült Kijevből, azt állítva, hogy államcsínyt követtek el ellene. Másnap az ukrán parlament megvonta hatásköreit.
MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!