Pakisztán Lahore városában a rendőrség letartóztatott egy nőt, akit saját lánya meggyilkolásával gyanúsítanak. Az azért végzett gyermekével,  mert az a család jóváhagyása nélkül ment férjhez.

 

A hatóságok szerint Zeenat Rafiq holttestén kínzások számtalan jelét találták meg. A lányt kikötötték egy ágyhoz, bántalmazták, megfojtották, majd leöntötték benzinnel és felgyújtották. A vizsgálatok szerint még élt, mikor megégették, és csak három nappal később halt be sérüléseibe. Mindössze 18 éves volt.

 

A lány bátyja jelenleg szökésben van, a rendőrség körözi. A holttest mellett találtak rá az anyára, aki bevallotta tettét, de a hatóságok szerint nem valószínű  hogy a középkorú nő egyedül követte el a gyilkosságot.

 

 hirdetes_300x300  

A férj szerint, mikor a család tudomást szerzett kapcsolatukról, kis híján agyonverték a Zeenat. Később titokban összeházasodtak egy bíróságon, és megszöktek. A család a lakodalom és a kibékülés ígéretével csábította haza a lányt, aki először nem akart menni, de férje családja végül meggyőzte. „Honnan tudhattuk volna, hogy megölik őt?”, mondta a férfi.

 

Egyre gyakoribbak a becsületgyilkosságok

 

Pakisztánban, ebben a hónapban ez a harmadik olyan támadás, amit a konzervatív szabályok ellen tiltakozó nők ellen követnek el. Múlt héten egy fiatal tanárnőt gyújtottak fel, amiért az elutasított egy házassági ajánlatot. A tanárnő belehalt sérüléseibe.

 

Egy másik, tizenéves lányt azért égettek halálra egy Abbottabad nevű falucska elöljárói, mert segített megszökni egy barátjának.

 

A hivatalos statisztikák szerint 1100 nőt öltek meg saját rokonaik az úgynevezett becsületgyilkosságok során Pakisztánban, és az ENSZ Emberjogi Bizottsága szerint az esetek egyre gyakoribbak.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!