A V-4 mai csúcstalálkozójukon kiemelték, hogy Nagy-Britannia további uniós tagsága mellett foglalnak állást. Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország miniszterelnökei ma az EU-t érintő problémákról, a migránskérdésről, a Brexitről és a lehetséges megoldásokról beszéltek. A csúcstalálkozó záróakkordjaként közös nyilatkozatot fogadtak el, majd a cseh kormányfő átadta az V4-ek soros elnöki tisztségét Lengyelországnak, aki július 1-jétől vezeti a közép-európai országok csoportját.

 

A miniszterelnökök közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy az Európát sújtó problémákra közös, európai szintű megoldást kell találni. Fontosnak tartják a külső határok védelmét és a működőképes hotspotok fenntartását, a hatékony kitoloncolási rendszert, és a Dublini egyezmény következetes betartását.

 

A visegrádi országok egyúttal felszólították az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy közös és hatékony európai javaslatot a mezőgazdasági termények kereskedelmére és a mezőgazdaság támogatására. A V4-ek aggodalmukat fejezték ki a tejtermékek és a hús piacán uralkodó problémák miatt.

 

 hirdetes_300x300  

Közös levelet fogalmaztak meg Jean-Claude Junckernek, amiben az Európai Bizottság elnökét arra szólítják fel, hogy kezdjék meg az Ukrán Fejlesztési és Védelmi Regionális Program finanszírozását. A V4-ek arra figyelmeztettek, hogy Ukrajnabán jelentősen nőtt a belső migránsok (konfliktusok miatt otthonukat elhagyó, de az ország határain belül maradó emberek) száma. Kiemelték, hogy több mint 1,7 millió emberrel lehet szól.

 

Forrás: MTI
Forrás: MTI

 

Elfogadhatatlan számukra a fragmentáció a migráció és a megosztottság

 

Robert Fico kijelentette, hogy az Európai Unióban ma „fragmentáció”, szétaprózódás veszélye fenyeget. „Pillanatnyilag nagyobb az esélye a fragmentációnak, mint a mélyebb integrációnak” – vélekedett a szlovák kormányfő. Szerinte a migránskérdésben arra kell összpontosítani, hol találhatnak konszenzust az EU-tagállamok. „Jó volna, ha nem konfliktusokra fordítanánk az energiáinkat”, mondta.

 

Az Európa előtt álló igazi nagy kihívás ma az, hogy a kontinens államai különböző módon képzelik el a jövőt, ami a migrációs válság példáján jól kimutatható – jelentette ki Orbán Viktor magyar kormányfő a V4-csúcson. A magyar kormányfő szerint Európa jövőjét illetően alapvetően két karakteres elképzelés létezik, amely jól kimutatható a migrációs válság példáján. Az egyik elképzelés szerint a világ hatalmas népmozgás előtt áll, amelyet nem lehet elkerülni, ezért annak kezelésével kell foglalkozni, míg a másik szerint Európa meg tudja állítani határain az ellenőrizetlen népmozgást. „Európa elég erős, elég gazdag, elég tapasztalt ahhoz, hogy elég ereje legyen”, szögezte le.

 

Forrás: MTI
Forrás: MTI

 

Bohuslav Sobotka Európa legnagyobb mai problémájaként a migrációs válságot említette, és kifejezte meggyőződését, hogy ez nem fog az Európai Unió megszűnéséhez vezetni. Úgy vélte, hogy a növekvő populizmus és az emberek frusztrációja sokkal nagyobb veszélyt jelentenek. A megoldásokat az uniós tagállamok közti bizalom megerősítéséhez, a folyamatos párbeszédben és az összetartozás megerősítésében jelölte meg a cseh kormányfő.

 

Beata Szydlo hangsúlyozta: elfogadhatatlan az Európai Unió kisebb csoportokra, „uniókra” osztása. Európának párbeszédre van szüksége, s meg kell hallgatni minden tagállam szavát.

 

.

Teraz.sk, MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!