Az izraeli hadsereg visszavonta több mint 83 ezer palesztin látogatási engedélyét, és több száz katonát tervez küldeni a megszállt Ciszjordániába, miután palesztin fegyveresek megöltek négy embert Tel Avivban.

 

A szerdai lövöldözésért egyelőre senki sem vállalta hivatalosan felelősséget. A Hamasz és több más palesztin militáns csoport ennek ellenére elismerően nyilatkozott a támadásokról.A merényletre egy forgalmas bevásárlóközpontban és egy piac közelében került sor.

 

A támadók öltönyben érkeztek Ciszjordániából Izrael fővárosába, majd beültek egy étterembe, leadták a rendelést, ezután automata fegyverekkel válogatás nélkül lőni kezdték az embereket. Két nő és két férfi életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás Izraelben a jeruzsálemi zsinagóga elleni merénylet óta (2014), akkor öten haltak meg.

 

 hirdetes_400x285  

Az elkövetőket a hatóságok viszonylag gyorsan kézre kerítették, egyiküket menekülés közben megsebesítették. „Egyértelmű, hogy rengeteg időt töltöttek a tervezéssel és a célpont kiválasztásával.”, mondta Barak Ben-Zur az izraeli belbiztonsági hivatal korábbi vezetője. „Kaptak külső támogatást, de még nem tudjuk, kiktől”, tette hozzá.

 

_89923860_3f911d98-57e7-40d4-a90a-dfabac5d35e4_bbc
Több száz katona „ügyel a rendre” a megszállt területeken. Forrás: BBC.com

 

Szigorító intézkedések – bevetik a katonaságot

 

A katonaság úgy nyilatkozott, hogy több mint 83 ezer ciszjordániai palesztin kapott engedélyt, hogy családlátogatás céljából beléphessen Izrael területére a iszlám ünnep, a ramadán idejére, ezeket most visszavonják, egyúttal 600 katonát vezényelnek a megszállt Ciszjordánia területére, akik razziákat és fokozott ellenőrzéseket fognak tartani a térségben.

 

Az intézkedésekhez hozzátartozik az al-Aksza mecset látogatásának korlátozása is, ami az iszlám harmadik legszentebb helye, és ami Jeruzsálem történelmi városrészében található – így komoly feszültség forrása hosszú idő óta.

 

Egy izraeli katona nem engedi tovább a palesztin járókelőket Hebron városában. Eddig és ne tovább. Forrás: Reuters.com
Egy izraeli katona nem engedi tovább a palesztin járókelőket Hebron városában. Eddig és ne tovább. Forrás: Reuters.com

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!