Ellenlépéseket helyezett kilátásba az amerikai hadihajók Fekete-tengeri, Moszkva által erődemonstrációnak minősített jelenléte miatt pénteken az orosz külügyminisztérium.

 

Andrej Kelin, a tárca összeurópai együttműködés osztályának vezetője a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek nyilatkozva nem nevezte meg a várható orosz lépéseket. Kelin rámutatott, hogy az amerikai hajók közvetlenül a varsói NATO-csúcs előtt jelentek meg a Fekete-tengeren, amit erődemonstrációnak minősített. Ez szerinte növeli a feszültséget.
 

Az amerikai haditengerészet hatodik flottája a múlt héten közölte, hogy a Porter romboló kifut a Fekete-tengerre, hogy ott a szövetségesekkel és partnerekkel együtt „rutinjárőrözést” hajtson végre.
 

„Ez (a lépés) nem vált ki helyeslést belőlünk és kétségtelenül válaszlépések tervezéséhez vezet”

 

– mondta az orosz diplomáciai vezető.
 

 hirdetes_810x300  

Az 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény szerint a romboló – mivel nem Fekete-tengeri országok fennhatósága alá tartozik – legfeljebb 21 napig tartózkodhat a tengeren. (Ez az egyezmény szavatolja Törökország számára az ellenőrzési jogok kizárólagosságát a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosokon történő áthaladás fölött.)
MTI

Nyitókép: reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!