Párizsban a munkatörvénykönyv körül kirobbant országos sztrájk miatt jelenleg nincs, aki eltakarítsa a szemetet. A hulladékgazdálkodási vállalatok alkalmazottai ugyanis tömeges munkabeszüntetésbe kezdtek. A város vezetése ugyan ígéretet tett, hogy az Eb kezdéséig biztosítja a hulladék elszállítását, ami már halomba áll az utcákon, eddig még ezt nem sikerült megtennie.

 

A probléma ezzel azonban még nem oldódik meg, mert a város legnagyobb hulladéktárolója és égetője sem üzemel – szintén a sztrájk miatt.

 

Bár a szeméthegyek még nem érték el azt a nagyságot, mint néhány héttel ezelőtt Abu Dzabiban, de kisebb dombok gyűltek össze az utak szélén és a járdákon. A dolog nem vet túl jó fényt a városra és vezetésére, mivel ma megkezdődott az Európa-bajnokság.

 

 hirdetes_300x300  
Soldiers pass by a pile of rubbish bags on the Grands boulevards in Paris, France, during a strike by garbage collectors and sewer workers of the city of Paris to protest the labour reforms law proposal, June 9, 2016.  REUTERS/Charles Platiau
A szemetek. A sztrájk miatt ellepte a hulladék Párizs utcáit. Forrás: Reuters.com

 

Más miatt fáj fejük

 

A hatóságoknak jelen pillanatban nagyobb gondot okoz a biztonság garantálás az Eb idejére. Mivel nagy a valószínűsége egy esetleges terrortámadásnak, fokozott biztonsági intézkedéseket foganatosítottak.

 

„Franciaország még mindig az Iszlám Állam kiemelt célpontja”, mondta Bernard Cazeneuve belügyminiszter. Egy olyan esemény, ahol egy helyen nagyon sok ember tartózkodik, a hatóságok szerint nagyon csábító célpont lehet a terroristák számára.

 

Épp ezért a biztonsági feladatokat nagyon komolyan veszik Franciaországban. A francia különleges alakulatok több mint 30 féle szimulációt végeztek el és gyakoroltak be, amelyek között komplex, nagyszabású támadások kivédését is számításba vették.

 

Nagy erőket vonultatnak fel. Forrás: Politico.eu
Nagy erőket vonultatnak fel. Forrás: Politico.eu

 

A hatóságokra nehezedő nyomás óriási, mert a mérkőzéseket több mint 10 különböző városban folytatják le, a látogatók száma pedig milliós nagyságrend. A mozgósított rendőrök számát ezért  90 ezerre emelték, és csak Párizsban 10 ezer fegyveres katona teljesít szolgálatot az Eb ideje alatt.

 

Nem kell ide ISIS

 

Terroristák nélkül is akad dolguk a rendőröknek: több mint 2000 huligánt tartanak számon, akik kedvenc csapatukat követve feltehetően rendbontásokban vesznek majd részt. Marseille-ben könnygázzal oszlatták szét az angol szurkolókat, akik tömegbe verődve azt skandálták, hogy „Hol vagy ISIS?”. Ez az EB első napján, péntek hajnalban történt.

 

Komolyabb csetepaté alakult ki az angol és a francia szurkolók között, őket a rendőrség gumibotokkal választotta szét. Az angol szurkolók az oroszokkal is összetűzésbe kerültek az este folyamán.

 

https://www.youtube.com/watch?v=487ehEL9rQg

 

Politico.eu, Teraz.sk, Hirado.hu

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!