Eleget tudunk ahhoz, hogy kijelenthessük: ez terror- és gyűlöletcselekmény – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, reagálva az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett, ötven halálos áldozatot szedő támadásra.

 

Az amerikai elnök továbbá elmondta: szívszorító nap ez a meleg, biszexuális és transzneműek (LGBT) közösségének. Úgy fogalmazott:

 

„A városuk elleni szörnyű támadást átélt Orlando népe mellett vagyunk”.

 

Majd hozzátette: ez bármelyik amerikai városban megtörténhetett volna.

 hirdetes_400x285  

 

Hangsúlyozta: az amerikaiak egységesek, nem adják meg magukat a félelemnek, és eltökéltek abban, hogy megvédjék magukat. Megfogalmazásában a floridai merénylet valamennyi amerikai elleni támadás volt.

 

Maga az elnök is megjegyezte, amit korábban Orlando polgármestere már megfogalmazott: a támadás az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlása volt.

 

Obama kitért a fegyvervásárlás, és -tartás szigorítására és korlátozására vonatkozó javaslatára, s emlékeztetett, hogy a kongresszus mindeddig megakadályozta az általa javasolt szigorítások törvénybe foglalását. Elnöksége egyik nagy kudarcának nevezte, hogy még nem született meg ez a törvény. „El kell már döntenünk, hogy ilyen országot akarunk-e? De az is egyfajta döntés, ha aktívan nem csinálunk semmit sem” – fogalmazott Obama.

 

Az elnök kitért arra is, hogy a Pulse nevű melegbár több volt mint egy egyszerű éjszakai szórakozóhely, szerinte jelkép volt: a meleg közösség szolidaritásának jelképe.

 

A Fehér Háznál félárbocra engedték a nemzeti lobogót és a szövetségi fővárosban megerősítették a biztonságot. Washingtonban ugyanis a „meleg büszkeség” felvonulását tartják vasárnap, csakúgy, mint sok más amerikai városban.

 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az Omar Mateenként azonosított férfi által elkövetett lövöldözés „jól szervezett” és jól előkészített” volt, s terrorakcióként kezelik a tragédiát.

 

MTI

 

Nyitókép: theguardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!