Megtalálták a Földközi-tenger felett múlt hónapban eltűnt Airbus320-as roncsait, amely 66 emberrel a fedélzetén zuhant a tengerbe május 19-én. A gép anélkül tűnt el a katasztrófa pillanatában, hogy bármiféle segélykérő jelet sugárzott volna, ezért az egyiptomi és a francia hatóságok óriási erőket mozgattak meg az eset felderítése céljából.

 

A szakártők töbsége a terrortámadást tartja a legvalószínűbb alternatívána. Egyiptom két speciális hajót és egy tengeralattjárót, Franciaország egy hadihajót és egy tengeralattjárót küldött a gép lezuhanásának feltételezett helyszínére májusban, hogy segítsék a kutatást.

 

_89997696_4794b2f2-9f21-41fb-8c5c-70ab6b358571_bbc
Speciális berendezésekkel is kutatnak a fekete-dobozok után. Forrás: BBC.com

 

A fekete-dobozok válaszolják meg a kérdéseket

 hirdetes_810x300  

 

A kutatás célja a feketedoboz megtalálása volt, ami a tragédia hátterét tárta volna fel, és aminek beépített helyzetjelzője mindössze 30 napig sugároz jeleket. Ez a harminc nap június 24-jár le. A fő probléma ezzel az volt, hogy a jelek hatóköre nem túl nagy a tenger mélyén, így először a gép roncsait kellett megtalálni.

 

Mielőtt a roncsokat a felszínre hozzák, a nyomozás érdekében minden egyes darab helyét felrajzolják a térképre. Amennyiben valami hiányzik, abból is tudnak következtetéseket levonni: egy hiányzó gépfarok vagy motor arra is utalhat, hogy azok a becsapódás előtt szakadt le a géptestről.

 

Az eddigi nyomokból a hatóságok annyit tudtak nagy bizonyossággal megállapítani, hogy a gép elülső részében tűz ütött ki. Amíg a roncsok között nem találják meg a fekete-dobozokat, nem lehet tudni a tragédia pontos okát.

 

_89741233_egyptair_flight_ms804_624map_v3_bbc
Az MS804-es járat utolsó útvonala. Forrás: BBC.com

 

Az eddig ismeretes tények:

 

Az EgyptAir menetrendszerinti MS804-es járata május 19-én 66 utassal a fedélzetén eltűnt a görög és egyiptomi radarokról.

 

Roncsainak egy kis részét 290 kilométerre Alexandria partjaitól találták meg.

 

A gép érzékelői a lezuhanás előtti pillanatokban füstöt érzékeltek az utastérben.

 

A gép roncsai után a Földközi-tenger egyik legmélyebb részein folyt a keresés mintegy 3000 méterrel a tenger alatt. Ehhez több hajót és tengeralattjárót, speciális mélytengeri robotjárókat is mozgósítottak.

 

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

 

Kapcsolódó cikkek:

 

EgyptAir 804: baleset vagy merénylet? Miért hallgatnak a terrorszervezetek?

 

Közzétették az első felvételeket a lezuhant EgyptAir gép roncsairól

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!