Megkezdték a tűz utáni takarítást hétfőn Európa egyik legnagyobb illegális gumiabroncs temetőjében, a spanyol fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Sesena település közelében, ahol egy hónappal ezelőtt, feltehetően szándékos gyújtogatás miatt több millió autógumi kapott lángra.

 

A spanyol hatóságoknak hetekbe telt teljesen eloltatni az izzó gumikat, amelyekből több mint 11 hektáron körülbelül 90 ezer tonnányit tároltak.

 

A tűz által megkímélt, 12 ezer tonna használt autógumit elkezdték konténerekbe rakni és két újrahasznosító üzembe szállítják, ahol körülbelül négy hónap alatt feldolgozzák.

 

 hirdetes_810x300  

Egyebek mellett játszóterekre, sportpályákra készül gumiborítás belőle, egy részét pedig fűtőanyagként hasznosítják újra, a megfelelő előkészítés után.

 

Egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a telepen lévő égett gumik sorsa, az illetékes hatóságok még keresik a leginkább környezetbarát megoldást. A döntést két héten belül ígérik.

 

A gumiabroncs temetőt, ahol a kilencvenes évek végén kezdték felhalmozni a használt autógumikat, hosszú évek óta időzített bombának tartották az égésveszély és a lehetséges környezetkárosító hatása miatt.

 

A telep tulajdonosa csak ígérgette, hogy majd újrahasznosítja a gumiabroncsokat, hiába vonták meg a működési engedélyét, bírságolták meg többször is, és ítélték végül három hónap börtönbüntetésre, nem számolta fel a gumihegyeket. Végül pedig nyomtalanul eltűnt.

 

Az illegális telepen keletkezett tűzről az Európai Bizottság is tájékoztatás kért a spanyol hatóságoktól, és nem kizárt, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Spanyolország ellen a környezetkárosító illegális temető működése miatt.

 

531215618
Az oltás után… Forrás: Gettyimages.com

 

MTI

Nyitókép: Telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!