Nehéz nem komolyan venni, ami a legnagyobb olasz városokban az önkormányzati választásokon történt, és ami egyértelmű üzenetet fogalmaz meg az Olaszországot vezető kormány számára: a választók leváltották a Matteo Renzi miniszterelnök vezette Demokrata Pártot (PD) – írta a Corriere della Sera című olasz napilap hétfőn.

 

Az önkormányzati választások második fordulójában az olasz kormány vezető pártja, a PD vereséget szenvedett az ellenzéki 5 Csillag Mozgalommal (M5S) szemben az eddig a PD kormányozta Rómában és Torinóban.

 

A PD-t elsodorták – összegezte az eredményt a balközép La Repubblica, hangsúlyozva, hogy a Silvio Berlusconi öregedésével meggyengült jobbközép helyett a Matteo Renzi vezette PD az M5S-szel találta szemben magát. A generációváltást hirdető Renzi egy őt is leváltó, fiatalok alkotta politikai formációval szembesült.

 

 hirdetes_810x300  

Az olasz városok váltottak

 

Az olasz fővárosban a szavazatok több mint 67 százalékát megszerezve a 37 éves Virginia Raggi, az M5S jelöltje győzött, egyben ő lett Róma első női főpolgármestere. A Beppe Grillo humorista által 2009-ben alapított és 2013-ban a legnagyobb pártként az olasz parlamentbe bejutott M5S „bevette” Rómát – ahogyan Virginia Raggi fogalmazott győzelmének éjszakai utcai ünneplésekor. „Ez történelem! Róma lakosai győztek!” – hangsúlyozta Raggi, azt ígérve, hogy vele fordulat következik be a korrupciós és maffiavádak következtében tavaly óta – a PD-politikus Ignazio Marino lemondása miatt – főpolgármester nélkül maradt és kormánybiztos vezette olasz fővárosban.

 

Torinóban a 32 éves Chiara Appendino a szavazatok több mint 54 százalékával vitte győzelemre az M5S-t, ahol az öt éve hivatalban lévő Piero Fassino PD-s politikust előzte meg a második fordulóban.

 

Legszebb öröm a káröröm – Renzi törvényi úton ütné ki az ellenzéket

 

Az olasz nagyvárosok elveszítése „országos üzenet” a római kormány számára – mondott ellent a Corriere della Sera Matteo Renzi kijelentéseinek, miszerint az önkormányzati választás nem az általa 2014 februárja óta irányított kormányt osztályozta és neki nincsen oka a lemondásra.

 

Sajtóértesülések szerint Matteo Renzi „kárörömmel” adta át Rómát az M5S-nek abban bízva, hogy a főváros problémáit az 5 Csillag Mozgalom is képtelen lesz kezelni. „Meglátjuk, mire lesz képes az M5S” – idézte a kormányfőt a Corriere. Az újság hozzátette, hogy jelenleg a PD vezette kormánytöbbségnek nincsen alternatívája Olaszországban, és az igazi politikai megmérettetés az ősszel esedékes alkotmányos népszavazás lesz, amelyet Matteo Renzi szorgalmaz a választási törvény és az olasz parlament átalakításáról. A reformmal ugyanis az M5S kormányzási esélyei jelentősen csökkenhetnek.

 

MTI

Nyitókép: reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!