Venezuela történelmének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Az amúgy olajban rendkívül gazdag országban gyakorlatilag nincs élelmiszer a lakosság ellátására. A szupermarketek kiürültek, a kormány kihirdette a szükségállapotot. Az élelmiszerraktárakat és szállítmányokat fegyveres őrök kísérik – tűzparanccsal.

 

Az embereknek órákat kell sorban állniuk az ételért, néhány áruért pedig napokat kell várakozni. Az országban egyre gyakoribbak az éhséglázadások. A Nemzetközi Valutaalap szerint Venezuela rendelkezik a legrosszabb növekedési rátával a világon (-8 százalék) és a legrosszabb inflációval (482 százalék). A munkanélküliségi ráta 17 százalék, de az év végéig 30 százalék közelébe emelkedik.

 

Nicolas Maduro köztársasági elnök hatalmát fenyegetik azok a tömegmegmozdulások, amelyek az elnök leváltását követelik. Maduro  három évvel ezelőtt vette át az ország irányítását a haldokló Hugo Chaveztől.

 

 hirdetes_400x285  

Venezuela akkor került ebbe az állapotba, mikor tavaly az olaj ára a felére csökkent, de őt sokkal jobban érintette, mint Oroszországot vagy Szaúd-Arábiát.  A nemzetközi tőke a hitelfizetés késései miatt elhagyták az országot, gyakorlatilag nincs pénz a külföldi áru behozatalára, a hazai termelés pedig képtelen kiszolgálni a lakosság igényeit.

 

Ráadásul a Transparency International szerint Venezuela a 9. legkorruptabb ország a világon, és Maduro elnököt és családját a nemzetközi kábítószer-csempészettel hozták összefüggésbe.

 

Az ország most az aranytartalékaiból fedezi az ellátmányok beszerzését, idővel pedig ez is el fog fogyni.

 

TehGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!