Barack Obama amerikai elnök és több amerikai katonai vezető már hetekkel korábban az Iszlám Állam legyőzéséről beszélt, de számos szakértő arra figyelmeztetett, hogy korai volt még az öröm. Bár a az IÁ elleni iraki és szíriai offenzívák megcáfolták az IÁ legyőzhetetlenségének mítoszát, de a szunnita muzulmánoknál még visszatetszést kelthet az a tény, hogy a szárazföldön harcoló csapatok többsége siíta és kurd milíciából áll.

 

A másik veszély, hogy ha a terrorista szervezet kiszorul Fallúdzsából és Moszulból, ami az IÁ által kikiáltott kalifátus két fővárosa, akkor olyan „érzékeny célpontok” ellen fordul, mint amilyen az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok területe – és ez egyértelműen merényletek sorát jelenti.

 

Az olajbevételeitől és adóitól megfosztott IÁ-nak ráadásul sokkal kevésbé költséges terrorakciókat véghez vinni, mint hagyományos háborút viselni.

 

  hirdetes_300x300   

A IÁ harcosa kezdenek alkalmazkodni a gerilla-harchoz. A tarthatatlan területeket elhagyják, és egy másik alkalommal prübálják meg visszafoglalni. A a hivatalos amerikai katonai források szerint az IÁ elleni offenzíva sikerei nem csökkentették a terroristacsoport merénylő-képességét.

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!