Nagy-Britannia ma dönt arról, hogy marad, vagy kiválik az EU 28 tagállamot tömörítő blokkjából. Az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben teret kaptak a gazdasági hátrányokat hangsúlyozó, és ezeket a véleményeket cáfoló kijelentések. Az igenek és a nemek közti különbség minimális volt, csupán Jo Cox képviselőnő tragikus halála tudta a közvélemény-kutatásokban kissé a maradás javára billenteni a mérleget. Papírforma azonban nincs, nem lehet megjósolni az eredményt.

 

Annak ellenére sem lehetnek bizakodók azok, aik szertnék továbbra is az EU-ban tudni a briteket, hogy a fogadóirodák 74 százalékos valószínűáséget jósolnak az igenek javára.

 

brexit-odds-mw_mishtalks_com
Fogadna? Ilyen esélyeket jósolnak a fogadóirodaák. A pirossal a távozás, kékkel a maradás esélyeit láthatják. Forrás: Mishtalks.com

 

Megosztó kampány

 hirdetes_810x300  

 

A referendum kapcsán a britekhez képest rendkívül keserű és negatív kampány indult meg mind a Brexit-párt mind a Brexit-ellenes oldalon. A kívülről szemlélődők szerint gyakran megesett, hogy ha az egyik fél nyilatkozatot tett, szinte rögtön inkább a másik fél vált szimpatikussá.

 

Az IntelliNews elemzése szerint ahogy nagyon sokan szerte a világban, az átlagos brit szavazó is úgy érzi, hogy ő a globalizáció vesztese, és az ebből fakadó csalódottságának szeretne hangot adni a mai referendumon. Nagy-Britannia az EU-tagságból eddig csak profitált – gazdaságilag –, ez tény. Azonban a világban tapasztalható vagyoni koncetntráció, a demográfiai problémák, valamint a szociális állam (többet vesznek ki, mint befizetnek) nehézségei őket is nagy mértékben érintik.

 

De a kampány során is többször hangsúlyozták a maradás mellett állást foglalók, hogy NagyBritannia az EU fenállása alatt rendkívül sok kivételt és kedvezményt kapott, a közös valuta elutasításától és kötelező kvóta elkerülésén át az európai vendégmunkások juttatásainak megvonásáig.

 

A negatív kampány és az egymásramutogatás volt jellemző a népszavazás előtti hetekben. Forrás: Express.co.uk
A negatív kampány és az egymásramutogatás volt jellemző a népszavazás előtti hetekben. Forrás: Express.co.uk

 

Az aktuális világrenddel szembeni felháborodás elképzelése azért is lehet igaz, mert a Brexit-párti kampányt támogató politikusok épp az aktuális rend ellen foglalalnak állást, nagy változásokat ígérve: Boris Johnson, London egykori polgármestere, és Cameron legnagyobb kihívója a következő választásokon, Donald Trump amerikai elnökjelölt, aki az USA nemzetközi szerepvállalását és a NATO létjogosultságát is kétségbe vonta, illetve ott van Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek egy gyenge Európai Unió érdeke, egy gyenge Egyesült Királyság pedig számára egyenes létkérdés.

 

Lesz gazdasági apokalipszis?

 

Nagy-Britannia, azon belül is London a világkereskedelem és globális pénzügyi forgalom jelentős központja. Leválása az európai kontinensről beláthatatlan következényekkel járhat. Ezért is kapott a gazdasági érdek akkora hangsúlyt a Brexit kampányok során.

 

A pénzügyi piacok idegesek, de már jó előre beárazták a Brexit esélyeit. A legtöbb szakértő azonban abban egyetért, hogy a britek és az EU rengeteget veszthet a válás során, és az amúgy is gyengélkedő rurópai gazdaság további hosszan tartó recesszióba süllyedhet.

 

A hatásokat azonban sokan túlhangsúlyozzák. Az, hogy Nagy-Britannia kiválik az EU-ból, nem jelenti automatikusan azt, hogy újra bevezetik a vámot, mert külön szerződéssel továbbra is fenntartható az áru szabad mozgása a szigetország és a kontinentális Európa között. Más a helyzet a TTIP-vel, aminek gyakorlatilag kettő helyett háromoldalúvá kéne válnia, és ez nem feltétlenül lesz érdeke egy különvált Nagy-Britanniának.

 

The_financial_impact_of_Brexit_by_2018-column_chart-ft-web-themelarge-600x440_ft_com
A Brexit gazdasági hatásiai a Financial Times szerint. Lilával a a Nagy-Britanniát érő sokk hatása a GDP százalékában, halvány-rózsaszínnel pedig az EUrópát érő sokk GDP-re gyakorolt hatása. Forrás: FT.com

 

A skót kérdés

 

A britek függetlensége (ahogy a távozást nevezik a Brexit-párti kampány képviselői) a birodalom szétesésével is fenyegethet. Skócia ugyanis maradni akar, már pedig a skótok már tartottak egy népszavazást az Egyesült Királysági státuszukról, amin épp hogy, de végül a bennmaradás melett döntöttek. A skót vezető politikusok közül már többen is jelezték, hogy újabb népszavazást kezdeményeznének kilépésükről, ha Nagy-Britannia a brexit mellett dönt.

 

Csak egy példa, mit veszthet ebben az esetben Nagy-Britannia: a brit atomütőerő zöme Skóciában található.

 

Szlovákia mit veszíthet?

 

Szlovákia elsősorban egy kereskedelmi partnert veszíthet. A szlovákiai kivitel 5,5 százaléka irányul Nagy-Britanniába. Ezenkívül ott van az évszázad szlovákiai beruházásaként emlegetett Jaguar Land Rover üzem megépítése. A nemrég napvilágot látott dokumentumok szerint Brexit esetén a cégnek újra kell értékelnie beruházásait, köztük a szlovákiai üzemépítést is. Nem beszélve az ott dolgozó szlovákiai állampolgárok hazaküldött jövedelméreől, ami szintén jelentős bevételi forrás.

 

A Jaguar Land Rover nyitrai üzemébe már most túljelentkezés van. Az érdeklődők nagyot csalódhatnak. Forrás: Bystricoviny.sk
A Jaguar Land Rover nyitrai üzemébe már most túljelentkezés van. Az érdeklődők nagyot csalódhatnak. Forrás: Bystricoviny.sk

 

Fordulópont az EU történetében

 

Mindazonáltal a Brexit kérdése elsősorban politikai természetű. Mindenképp precedensteremtő eseményről van szó. Ha Nagy-Britannia kiszáll az EU szekeréből, valószínű, hogy többen is próbára teszik magukat saját referendum formájában – erre vonatkozóan a dánok és a hollandok is bejelentették, hogy ha a britek a távozás mellett döntenek, ők is népszavazást tartanak.

 

Mások szerint a Brexit „észhez térítené” az elkényelmesedett brüsszeli honatyákat, és talán a mostaninál reálisabb intézkedésekre ösztönözné őket, mind migrációs politikai mind gazdasági kérdésekben.

 

Ami azonban aggasztóbb, hogy Brexit esetében bármerre is, de elmozdul majd az európa politika – ugyanez azonban nem történik meg, ha Nagy-Britannia a maradás mellett dönt. Adódik tehát a kérdés, ha ez nem, akkor mi fogja visszarántani a valóságba az EU opportunista politikusait?

 

Nem csak a migrációs politika miatt távoznának a britek, de amiatt is. Forrás: Politico.eu
Nem csak a migrációs politika miatt távoznának a britek, de amiatt is. Forrás: Politico.eu

 

Alapinformációk

 

Az EU-tagságról döntő brit népszavazáson 46,5 millió ember fog részt venni, összesen 380 önkormányzati területen, 11 régióban, öt országrészben: Angliában, Skóciában, Walesben, Észak-Írországban és Gibraltárban.

 

Helyi idő szerint reggel 8:00-tól este 23:00-ig járulhatnak az urnákhoz a britek (közép-európai idő szerint reggel 7:00-tól este 22:00-ig). Végeredmény valamikor a reggeli órákban várható.

 

Fontos információ, hogy a népszavazás a részvételtől függetlenül érvényes, de eredménye nem kötelező érvényű, de szinte biztos, hogy a brit parlament tiszteletben fogja azt tartani. A felmérések 60-80 százalékos részvételt jósolnak.

 

Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!