Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy Skócia megőrzi uniós tagságát. Ez azt jelenti, hogy a skótok mindent be fognak vetni annak érdekében, hogy az EU-n belül maradhassanak – ez jelentsen kiválást Nagy-Britanniából vagy a Brexit megvétózását.

 

„A célunk, hogy azonnal tárgyalásokat kezdeményezzünk az EU intézményeivel és tagállamaival a lehetőségeinkről annak érdekében, hogy megőrizhessük EU-tagságunkat”, mondta Sturgeon, majd hozzátette, hogy napirendre kerül egy második (az első 2014-ben volt) skót népszavazás az Egyesült Királyságban való maradásról,

 

A két évvel ezelőtt skót népszavazáson az Egyesült Királyság mellett döntött Skócia 55:45 arányban. Sturgeon most azt mondja, sokan csak azért szavaztak a Nagy-Britanniában-maradásért, mert így látták biztosítottnak Skócia EU-tagságát.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Bizottság Sturgeon kijelentéseire kissé elutasítóan reagált: „Skócia az Egyesült Királyság része (…), ezen nincs mit tovább spekulálni”.

 

Lengyelország ezzel szemben külön üdvözölte a skót álláspontot, mivel Skócia területén rengeteg lengyel vendégmunkást foglalkoztatnak. Jacek Saryusz-Wolski, az Európai Parlament jobbközép képviselője úgy nyilatkozott: „Köszönöm, Skócia! Üdv az Európai Unióban!”.

 

Skócia kilépése az Egyesült Királyságból több mint három évszázados közös államegységnek vetne véget, és valószínű, hogy nem ő lenne az utolsó a sorban – Wales sincs megelégedve a népszavazás eredményével.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!